Un nou scandal iscat intre iubitorii de animale si hingherii din Capitala
Articol de Andrei Cretoiu, 16 iulie 2014, 18:39 / actualizat: 16 iulie 2014, 20:17
Reprezentantii Grupului Social pentru Apararea Drepturilor Animalelor au cerut, astazi oprirea imediata a actiunilor de capturare si eutanasiere a cainilor fara stapan.
Ei spun ca aceste actiuni sunt lipsite de cadru legal, odata cu suspendarea de catre Curtea de Apel Bucuresti a normelor de aplicare a Legii cainilor fara stapan, transmite reporterul Bucuresti FM, Mircea Apostolescu.
Membrii grupului spun si ca au fost agresati de catre angajatii ASPA si de catre Politia Locala.
Razvan Bancescu, coordonator de proiect ASPA afirma ca activitatea de capturare si eutanasiere a cainilor fara stapan se desfasoara, in continuare, in baza Legii 251/2001, care cuprinde toate prevederile necesare desfasurarii activitatii ASPA.
Bancescu mai afirma ce echipajele ASPA nu au exercitat violentevasupra iubitorilor de animale, ci, dimpotriva au fost agresate de catre acestia.
Conform sefului de la ASPA, activitatea de prindere si eutanasiere a cainilor fara stapan continua, fiind prinsi circa 26 de mii de caini.
Scandalul dintre activiști şi cei de la ASPA nu este nici pe departe terminat.
Noaptea trecută a avut loc o nouă confruntare între cele două tabere.
Un membru al Aliantei pentru Combaterea Abuzurilor, a depus plangeri la Sectia 19 Politie, pentru lovire si alte violente, respectiv pentru distrugere, au declarat surse din Politie, citate de www.mediafax.ro.
Acesta sustine ca, impreuna cu o alta persoana, cetatean german, au supravegheat, marti, de la ora 20.00, dintr-un autoturism Skoda Octavia, echipajele de hingheri care ridicau de pe strazi cainii fara stapan.
Trei ore mai tarziu, in jurul orei 24.00, in timp ce autoturismul era oprit pe Soseaua Antiaeriana din Sectorul 5 al Capitalei, cei trei ar fi fost atacati de un grup format din aproximativ cinci, sase persoane.
Cetateanul german spune ca ar fi fost lovit cu pumnul in fata de unul dintre agresori, in timp ce un altul ar fi spart cu pumnii parbrizul autoturismului in care se afla, au precizat sursele citate.
Politistii fac cercetari pentru tulburarea linistii publice si incearca sa ii identifice pe agresori.
Potrivit surselor citate, persoanele acuzate de vatamare nu mergeau cu o masina a echipajelor de hingheri si nici nu purtau insemne din care sa reiasa ca sunt angajati ai Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor.
In ultima perioada au avut loc mai multe incidente intre hingheri si membri ai unor ONG-uri de protectie a animalelor.
In urma incidentelor, reprezentantii municipalitatii, ai ASPA, ai Politiei Locale si oficialii Politiei si Jandarmeriei Capitalei au stabilit, saptamana trecuta, un mod de informare si de operare, care sa le permita sa intervina in cel mai scurt timp in cazul problemelor in actiunile echipelor de hingheri.
Reprezentantii institutiilor participante au concluzionat ca, desi normele metodologice ale legii cainilor fara stapan sunt suspendate, temeiul legii exista, ceea ce inseamna ca programul de gestionare a cainilor fara stapan se poate derula fara probleme, potrivit municipalitatii.
Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 20 iunie, suspendarea executarii normelor de aplicare a Legii privind gestionarea cainilor fara stapan, pana la pronuntarea unei decizii definitive asupra unei cereri de anulare a actului normativ.