Gazul de sist american ruineaza Europa
Articol de , 18 iulie 2014, 15:34
Revoluţia gazelor de şist din SUA pune în pericol 30 de milioane de locuri de muncă în Europa, în condiţiile în care companiile europene cu un consum energetic crescut trebuie să facă faţă unor preţuri la combustibili mai mari decât concurenţii lor americani, a avertizat joi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), citata de agentia Bloomberg.
Companiile din domeniul petrochimiei, aluminiului, îngrăşămintelor şi plasticului părăsesc Europa pentru a profita de creşterea producţiei de gaze naturale din şist în SUA, a avertizat economistul şef al IEA, Fatih Birol.
„Multe companii petrochimice din Europa centrală se mută. 30 de milioane de locuri de muncă sunt în pericol”, a spus Fatih Birol.
SUA au devenit cel mai mare producător mondial de gaze şi petrol utilizând tehnica fracturării hidraulice. Potrivit activiştilor de mediu, această tehnică ce constă în a injecta în roci, la înaltă presiune, cantităţi enorme de apă cu nisip şi aditivi pentru a elibera gazele poate polua pânzele freatice, fragiliza solul şi chiar favoriza seismele.
Săptămâna trecută, rafinăriile americane au procesat o cantitate record de ţiţei în condiţiile în care acestea au profitat de preţul mai mic al petrolului local. În acest context, o serie de mari producători de produse chimice precum BASF din Germania şi Braskem din Brazilia au anunţat că au de gând să investească până la 72 de miliarde de dolari în uzinele lor din SUA pentru a profita de avantajul oferit de gazul natural mai ieftin de pe piaţa din SUA.
Joi seară, pe piaţa de la New York cotaţia futures la gaze naturale era de 3,96 dolari pentru un milion de BTU (British thermal units) comparativ cu 6,49 dolari pentru un milion de BTU pentru un contract echivalent la bursa ICE din Londra.
În România, grupul american Chevron a finalizat recent procedura de explorare a gazelor de şist demarată la începutul lunii mai la sonda amenajată în perimetrul concesionat la Siliştea, în comuna vasluiană Pungeşti. În prezent, Chevron analizează informaţiile obţinute atât pe parcursul operaţiunilor de foraj cât şi în urma investigaţiilor geo-fizice de sondă, pentru a înţelege potenţialul de resurse de gaze naturale.