Salvați Copiii atrage atenția asupra riscului de creștere a ratei mortalității infantile
Articol de , 24 iulie 2014, 17:06
Situația din maternități și secțiile de terapie intensivă neonatală din spitale a devenit critică și pune în pericol viețile a sute de copii, având în vedere amânarea rectificării bugetului de stat, potrivit unui comunicat al Salvați Copiii România.
„Salvați Copiii România își exprimă din nou îngrijorarea cu privire la amânarea rectificării bugetului de stat cu consecințe grave privind alocările bugetare din sistemul de sănătate.
După semnalul nostru de alarmă din 23 aprilie atunci când Guvernul viza reducerea bugetului alocat îngrijirii nou-născuților prematuri din maternități și secțiile de terapie intensivă neonatală din spitale situația din aceste instituții medicale a devenit deosebit de critică, punând în pericol viețile a sute de copii aflați într-o condiție medicală de maximă vulnerabilitate”, relevă sursa citată.
Potrivit acesteia, alocarea bugetară trebuie să atingă cel puțin nivelul din 2013, în caz contrar pentru lunile rămase până la sfârșitul anului Salvați Copiii România preconizează pentru prima dată din 1994 o evoluție ascendentă a mortalității infantile.
„Organizația Salvați Copiii propune evaluarea situației financiare din maternități și secțiile lor de neonatologie și stabilirea unor bugete realiste care să asigure echipamentele medicale necesare și un personal suficient”, menționează comunicatul.
ONG-ul atrage atenția că unul dintre drepturile fundamentale ale unui copil este dreptul la viață.
Organizația nonguvernamentală dă exemplul Maternității Cantacuzino al cărui buget pe anul acesta este de 72.000 de lei față de 200.000 de lei în 2013 și 350.000 de lei în 2012.
Comparativ cu numărul de nou-născuți prematuri, bugetul alocat pentru 2013 a fost total insuficient, iar cel de anul acesta este suficient doar pentru tratarea unei fracțiuni din totalul nou-născuților prematuri internați.
În ceea ce privește Maternitatea Filantropia, bugetul estimat și solicitat de la Ministerul Sănătății pentru 2014 a fost de 500.000 de lei, însă a fost alocată o sumă de șapte ori mai mică, fără a ține seama de nevoile exprimate de reprezentanții maternității.