AUDIO: România în topul europenilor cu cele mai multe probleme de sănătate orală
Articol de , 31 iulie 2014, 08:32 / actualizat: 31 iulie 2014, 9:58
Majoritatea românilor susțin că respectă regulile elementare de igienă dentară, declarând că își periază dinții de două ori pe zi.
Studiile de piață arată că românii consumă de fapt puțin peste 1 tub de pastă de dinți pe an și aproape 2 tuburi pe an la nivel urban, în timp ce la nivel rural s-a calculat că se consumă în medie un tub de pastă de dinți la aproape 6 ani.
Lucrurile ar putea fi schimbate daca s-ar pune accent pe educatia populatiei inca de la varsta mersului la gradinita.
Un rol important ar putea avea si existenta unui numar corespunzator de cabinete stomatologice scolare, dotate corespunzator spune medicul Alexandru Brezoescu:
Pe de alta parte românii nu sunt încă obisnuiti cu tratamentele specializate disponibile și nu știu cum să își extindă igiena dentară dincolo de simpla periere cu pastă de dinți obișnuită.
Pe de alta parte medicii stomatologi nu sunt dornici să încheie contracte cu casele de sănătate pentru a oferi tratamente gratuite asiguraţilor.
In Capitală, din cei peste 5.000 de medici stomatologi, nici 200 nu au optat pentru încheierea unui contract cu casa de sănătate.
Concret, un dentist de la oraş poate trata pacienţii pe asigurare în limita unui plafon de 2.400 de lei, în timp ce plafonul unui medic din mediul rural ajunge la 3.000 de lei.
Ce poate face un medic specialist cu 2.000 de lei? Nu foarte multe lucruri!
O proteză dentară este 780 de lei, din care 60% achită statul şi restul trebuie să plătească asiguratul din propriul buzunar.
In plus pentru efectuarea contractului este multă birocraţie, este nevoie de acreditări care sunt scumpe şi atunci doctorii preferă să nu semneze contracte de acest gen, a mai declarat Alexandru Brezoescu.
Deşi nu sunt pe deplin mulţumiţi de bugetul care li s-a alocat, specialiştii susţin că s-a făcut un pas înainte, având în vedere că anul trecut autorităţile au decis să taie complet finanţarea pentru asistenţa stomatologică.