Tinerii romani muncesc putin
Articol de , 19 august 2014, 16:01 / actualizat: 19 august 2014, 20:14
Tinerii din Uniunea Europeana se confrunta in continuare cu dificultati majore de patrundere pe piata muncii arata un studiu al Fundatiei Europene pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca (Eurofound), citat de EurActiv.ro,
Romania se remarca, in studiul Eurofound, printr-o serie de particularitati, precum:
– cea mai mica rata de contracte temporare, la tinerii de 15-29 de ani, la nivelul UE (5,8%) – (datele folosite fiind din anul 2012)
– Varsta la care 50% dintre barbati parasesc casa parinteasca este de 30,2 ani, una din cele mai ridicate din UE (in linie cu Malta si Slovacia), pe cand cea medie a femeilor este de 25,4 ani ; in schimb varsta la care acestia devin parinti este in linie cu tarile UE, chiar mai scazuta decat in majoritatea acestora, adica 31,8 ani la barbati si 28,8 ani la femei.
– Romania inregistreaza unul dintre cele mai reduse procente din punct de vedere al tinerilor care combina scoala cu munca, (indiferent de nivelul de educatie): mai putin de 10%. Oricum, procentul este in linie cu alte tari precum Cehia, Grecia, Ungaria, Italia, Slovacia. Tarile nordice inregistreaza cele mai ridicate procente la acest capitol.
– In schimb, aceleasi tari cu numar redus de studenti care lucreaza inregistreaza cel mai mare numai de ore efectiv lucrate. Romania se afla pe primul loc la numarul de ore muncite de acesti tineri.
– De asemenea, Romania este pe ultimele locuri din punct de vedere al procentului de tineri care isi gasesc un loc de munca in decurs de un an de la finalizarea studiilor: 51,6%, comparativ cu 66% – media europeana, pentru date disponibile in anul 2011.