Situatia din Ucraina se agraveaza

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, astazi, că România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie.

El a precizat că din analiza MAE şi a serviciilor de informatii reiese numai faptul ca in Ucraina situatia este debalansata în favoarea separatiştilor care sunt ajutaţi de Federaţia Rusă.

„Aş vrea să clarific că România nu apreciază că împotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Nu suntem în faţa unei invazii”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Traian Basescu respinge, astfel declaratiile preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, care a declarat tara sa este invadata de trupe ale armatei ruse care “au fost aduse în sud-estul Ucrainei pentru a-i sprijini pe separatiştii proruşi”

Autoritatile ucrainene au anunţat că oraşul de frontieră Novoazovsk şi alte părţi din sud-estul Ucrainei s-ar afla sub controlul forţelor ruse şi “o contraofensivă a trupelor ruse şi a miliţiilor separatiste continuă în sud-estul Ucrainei”, anticipând că următoarele localităţi vizate de această contraofensivă vor fi Ilovaisk şi Şaktarsk, situate la est de Doneţk.

Declaratiile lui Porosenko au fost sustinute de ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt care a afirmat ca “Tancurile, transportoarele blindate, piesele de artilerie şi lansatoarele multiple de rachete furnizate de Rusia (separatiştilor – n.red.) nu au fost de ajuns pentru a învinge armata ucraineană. În consecinţă, acum un număr în creştere de trupe ruse intervin direct în luptele de pe teritoriul ucrainean”.

Totuşi, Rusia afiirma in continuare ca nu trimite arme separatistilor şi  nu a trimis militari pe teritoriul ucrainean.

Agentiile de presa au citat, insa, oficiali de la Cartierul general al NATO care au declarat ca în prezent peste o mie de militari ruşi sunt angajaţi în lupte pe teritoriul Ucrainei, în special în zona Novoazovsk.

Anterior chiar “premierul” autoproclamatei „Republici Populare Doneţk”, Aleksandr Zaharcenko, a recunoscut că insurgenţii sunt sprijiniţi de circa 3.000 de voluntari ruşi, unii dintre ei fiind militari în rezervă sau militari activi aflati in afara serviciului.

Consiliul de securitate naţională şi de apărare al Ucrainei a mai anunţat că soldaţii ucraineni s-au retras din orasul Novoazovsk “pentru a-şi salva vieţile”  în faţa contraofensivei separatistilot, iar în prezent îşi consolidează poziţiile defensive la Mariupol.

Potrivit unei surse militare, separatiştii ar fi cucerit şi dealul Savur-Mohila, un important punct strategic ce permite controlul unor vaste teritorii adiacente.

Aceste succese ale rebelilor marchează o întorsătură radicală în conflict, după ce aceştia au pierdut tot mai mult teren în faţa trupelor guvernamentale care reuşiseră să-i încercuiască în cele două oraşe bastion ale separatiştilor, Doneţk şi Lugansk.

Pe plan diplomatic,  Consiliului de Securitate al ONU a fost convocat pentru a discuta situatia din Ucraina, iar cancelarul german, Angela Merkel a amenintat Rusia cu noi sanctiuni in cazul in care tensiunile din Ucraina vor escalada in continuare

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.