Putin compara situatia din Ucraina cu blocada Leningradului
Articol de , 29 august 2014, 14:57
Preşedintele rus Vladimir Putin a comparat ofensiva forţelor guvernamentale ucrainene în estul Ucrainei cu blocada Leningradului din timpul celui de-al doilea Război Mondial, transmite agentia Reuters.
“Sate mici şi oraşe mari înconjurate de armata ucraineană care atacă direct zonele rezidenţiale cu scopul de a distruge infrastructura… Din nefericire (aceste lucruri) îmi amintesc de evenimentele din timpul celui de-al doilea Război Mondial, când Germania fascistă… când ocupanţii ne-au încercuit oraşele”, a declarat Putin la un forum al tineretului desfăşurat astazi la Moscova.
Liderul de la Kremlin a apreciat că adevărata problemă o reprezintă refuzul autorităţilor ucrainene de a începe negocieri substanţiale cu separatiştii proruşi din estul ţării.
Putin a insistat că este nevoie ca autorităţile de la Kiev să fie forţate să negocieze “pe fond” cu separatiştii proruşi care a mai declarat că ruşii şi ucrainenii sunt “practic, unul şi acelaşi popor”.
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a primit din partea Ucrainei o notă de răspuns în care îşi anunţă acordul pentru trimiterea unui al doilea convoi umanitar rus pe teritoriul ucrainean, a declarat şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, potrivit Interfax.
Kievul si-a dat oficial acordul pent ru ca Moscova sa trimita un al doilea convoi umanitar in sud-estul Ucrainei, a anuntat astazi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.
El a adaugat ca partea ucraineana si-a exprimat unele opinii cu privire la logistica acestui al doilea convoi, opinii de care partea rusa a tinut cont.
Tot astazi, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a declarant ca NATO nu închide uşa aderării Ucrainei, a declarat vineri
Declaraţia lui Rasmussen vine după ce premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a spus în cursul dimineţii că executivul de la Kiev va înainta parlamentului un proiect de lege în vederea anulării statutului Ucrainei de ‘ţară nealiniată’ şi o reluare a apropierii de Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), începută de fostul preşedinte ucrainean Viktor Iuşcenko, după Revoluţia Portocalie din 2004.
Totodată, Rasmussen a cerut Rusiei să înceteze “acţiunile militare ilegale” în Ucraina, care încalcă flagrant suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.