Donald Tusk, noul președinte al Consiliului European
Articol de Andreea Bratu, 31 august 2014, 08:30 / actualizat: 31 august 2014, 10:41
Uniunea Europeană a adus sâmbătă în fruntea sa două feţe noi, polonezul Donald Tusk în fruntea Consiliului European şi italianca Federica Mogherini pe postul de şefă a diplomaţiei, într-un moment în care Europa se confruntă în cazul conflictului din Ucraina cu cea mai gravă criză de la sfârşitul Războiului rece.
UE şi-a completat astfel trioul de frunte, după ce luxemburghezul Jean-Claude Juncker a fost desemnat la sfârşitul lui iunie preşedinte al Comisiei Europene. Echilibrul politic rămâne, astfel, neschimbat: doi conservatori şi un socialist.
Odată cu nominalizarea lui Donald Tusk, este pentru prima dată când o ţară din est obţine unul din posturile majore ale UE, la 25 de ani după dezintegrarea blocului comunist şi la zece ani după ce a început procesul de aderare la UE.
Prim-ministru polonez de şapte ani, Tusk îi va succeda la începutul lui decembrie lui Herman Van Rompuy, care a fost primul preşedinte permanent al Consiliului, un post strategic care are în sarcină coordonarea muncii şefilor de stat şi de guvern şi reprezentarea UE în străinătate alături de preşedintele Comisiei.
Fostă ţară a blocului comunist, Polonia se află printre statele UE cele mai ferme faţă de Rusia de la începutul crizei din Ucraina. Alegerea lui Tusk trimite, deci, un mesaj clar Moscovei, scrie France Presse.
In cadrul unei conferinţe de presă comune cu Donald Tusk şi Federica Mogherini, Van Rompuy a a declarat ca noua echipă de lideri europeni ar urma să se confrunte cu trei provocări majore: o economie în stagnare, criza din Ucraina, “cea mai gravă ameninţare pentru securitatea continentului de la războiul rece”, dar şi locul Marii Britanii în UE.
“’Vin dintr-o ţară care crede profund în ceea ce înseamnă Europa”, a subliniat Tusk. “Situaţia în jurul Europei s-a schimbat de o manieră considerabilă şi avem nevoie de persoane experimentate”, a mai spus premierul polonez.
Cancelarul german Angela Merkel , care a propus candidatura premierului polonez încă din luna iulie, şi-a exprimat satisfacţia pentru numirea unui “european calificat, angajat şi pasionat, la 25 de ani de la căderea Zidului” Berlinului.
Federica Mogherini, de 41 de ani, este ministru al afacerilor externe în Italia de numai câteva luni, si face parte din familia socialistă europeană şi este considerată, de unii critici, prea îngăduitoare faţă de Rusia.
Chiar la prima conferință de presă în noua funcție ea a declarat, de altfel, că : “Încercăm să facilităm o formă de dialog”, si a afirmat că trebuie “menţinută deschisă calea diplomatică’. “Ştim că nu există o opţiune militară”, a mai precizat Federica Mogherini.
Declarațiile lui Tusk și Mogherini intervin în condițiile în care sumitul UE a dat o săptămană Rusiei să-și retragă forțele din Ucraina, sub amenințarea unor noi sancțiuni.