Noi eforturi, la Minsk, pentru rezolvarea crizei din Ucraina
Articol de , 1 septembrie 2014, 15:23 / actualizat: 1 septembrie 2014, 17:53
Reuniunea la care participă reprezentanţi ai guvernului ucrainean şi ai separatiştilor proruşi, cu medierea Rusiei şi a OSCE, a început astazi, la Minsk, în încercarea de a soluţiona pe cale paşnică situaţia din estul Ucrainei, informează Stirile.Rol.ro citand agentia EFE.
În ciuda eforturilor comunităţii internaţionale, care speră ca aceste contacte să se concretizeze printr-un acord de încetare a focului, poziţiile Kievului şi ale separatiştilor proruşi par in continuare ireconciliabile.
Un purtător de cuvânt militar ucrainean, Andrii Lisenko, citat de Agentia France Presse a declarant astazi ca trupele ucrainene s-au retras, astazi de pe aeroportul din Lugansk, bastion al separatiştilor proruşi din estul ţării, după ce au fost ţinta tirurilor de artilerie ale „armatei ruse”.
„Militarii ucraineni au primit ordin (să se retragă) şi s-au retras de pe aeroportul din Lugansk şi din satul Gheorghiivka”, situat la aproximativ 18 kilometri sud de Lugansk, a declarat Lisenko în cursul unei întâlniri cu presa.
Conform lui Lisenko tirurile au fost atat de precise incat nu putea fi vorba decat “despre militari profesionişti din forţele armate ruse”
Anterior, ministrul ucrainean al Apărării, Valeri Gheletei, afirmase că trupele ruseşti sunt prezente la Doneţk şi Lugansk, capitalele regionale ale estului Ucrainei.
Ministrul a adaugat ca : „Suntem în război cu Rusia şi Rusia este cea care decide ce se întâmplă în Donbas” (bazinul minier ce include regiunile Doneţk şi Lugansk).
Conflictul din estul Ucrainei, care s-a soldat cu aproximativ 2.600 de morţi a atins o nouă etapă săptămâna trecută după informaţii concordante privind prezenţa unor militari ruşi în Ucraina, peste 1.000 potrivit NATO
Pe de alta parte, tot astazi ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a asigurat că „nu va fi nicio intervenţie militară” a Rusiei în Ucraina şi a apreciat că „o încetare a focului imediată şi fără condiţii prealabile” trebuie discutată la negocierile prevăzute în Belarus.
„Nu va fi nicio intervenţie militară, suntem în favoarea unei rezolvări paşnice a acestei crize grave, a acestei tragedii”, a declarat Lavrov în cadrul unei întâlniri cu studenţii ruşi.
El a apreciat că „o încetare a focului imediată şi fără condiţii prealabile” ar trebui să facă obiectul discuţiilor de la Minsk
Serghei Lavrov a promis revenirea la o „cooperare pragmatică” cu UE şi Statele Unite, cerându-le occidentalilor să „renunţe la politica ultimatumurilor, ameninţărilor şi sancţiunilor, care nu au niciun viitor”.
Pe de alta parte, Valentina Melnikova, presedinta ONG-ului Comitetul Mamelor Soldatilor Rusi, a declarat pentru Agentia France Presse(AFP) ca circa 15.000 de soldati rusi au fost trimisi in Ucraina in ultimele 2 luni si mai multe sute dintre ei au fost ucisi in lupte.
Melnikova a adaugat ca in prezent s-ar afla in Ucraina intre 7 si 8000 de militari rusi si a precizat ca cifra se bazeaza pe relatarile familiilor a caror soti sau baieti au fost trimisi impreuna cu regimentele din care faceau parte, in manevre, intr-o directie necunoscuta, dupa care nu au mai putut fi contactati.
La randul ei, Liudmila Bogatenkova, responsabila Comitetului Mamelor in regiunea Stavropol(sudul Rusiei) a declarat, tot pentru AFP, ca un spital din Rostov-pe-Don, orasul rusesc cel mai apropiat de frontiera ucraineana, este plin pana la refuz de militari raniti in Ucraina.