Ucraina: Acord incheiat la Minsk, dar Statele Unite raman prudente
Articol de , 5 septembrie 2014, 15:06 / actualizat: 5 septembrie 2014, 20:04
Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a ordonat vineri armatei ucrainene încetarea ostilităţilor în Estul ţării, începând cu orele 15.00 GMT, informează agenţiile de presă internaţionale.
„Ordon şefului Statului Major al forţelor armate (ucrainene) încetarea ostilităţilor, începând cu orele locale 18.00 (15.00 GMT), 5 septembrie”, a declarat preşedintele ucrainean, citat de biroul său de presă.
Anterior, Poroşenko a anunţat pe contul său de Twitter că Ucraina a semnat în capitala belarusă un „protocol preliminar” de încetare a focului cu rebelii proruşi.
Dupa anuntul incheierii acordului, purtatorul de cuvant al presedintiei ruse, Dimitri Peskov, a afirmat speranta Moscovei ca incetarea focului „va fi respectata punct cu punct” de toate partile semnatare si ca va continua procesul de negociere pentru solutionarea completa a crizei.
Conform oficialilor OSCE care au participat la negocieri, citati de Agentia France Presse(AFP), acordul semnat la Minsk prevede, alaturi de incetarea focului, retragerea trupelor, schimbul de prizonieri dupa principiul „toti in schimbul tuturor”, dar si accesul liber pentru convoaiele umanitare in zonele afecate de conflict.
In urma cu cateva zile preşedintele ucrainean Petro Poroşenko si cel rus, Vladimir Putin, au avut o discutie telefonica, discutie dupa care ambii lideri si-au exprimat public si explicit increderea ca un acord de incetare a focului poate fi incheiat astazi.
Declaratia lui Putin in acest sens a fost interpretata de observatorii internationali ca o forma de presiune asupra separatistilor.
Washingtonul nu vrea, insa, sa reduca presiunea sanctiunilor economice asupra Moscovei.
Intr-o prima reactie dupa anuntarea acordului, presedintele american, Barack Obama, a afirmat ca „suntem optimisti, dar, pe baza experientelor trecute, suntem si sceptici” in ce priveste dorinta separatistilor de a respecta incetarea focului si in ce priveste oprirea, de catre Rusia, a violarii suveranitatii si integritatii teritoriala a Ucrainei.
„De aceea aplicarea acordului trebuie urmarita pe teren” si este mai bine „sa impunem noi sanctiuni, chiar daca va trebui sa le ridicam ulterior” a mai afirmat seful Casei Albe citat de AFP.
La randul sau, generalul Adrian Bradshaw, adjunct al comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa (DSACEUR) a declarat ca „Urmărim cu atenţie acţiunile. Am auzit multe cuvinte, unele dintre ele nu au costat foarte mult, ceea ce a dus la dezamăgire. La ora actuală nu pot spune că există schimbări la faţa locului (în estul Ucrainei-n.red.). Realitatea este că forţe regulate ruse se află în Ucraina pentru sprijinirea mişcării separatiste” .
Pe de alta parte, AFP anunta ca presedintele Cehiei, Milos Zeman, a afirmat, intr-un inteviu acordat pentru doua posturi de radio – interviu care ar urma sa fie difuzat duminica – ca in Ucraina se desfasora un razboi civil „intre doua categorii de locuitori” si nu este vorba, deocamdata, de „o invazie ruseasca”.
„Acest razboi poate degenera intr-o invazie ruseasca, dar deocamdata este un razboi civil” a precizat Zeman.
Liderul de la Praga i-a contrazis, astfe, pe majoritatea sefilor de stat si de guvern din UE si din NATO, care afirma ca trupele rusesti sunt implicate direct in conflictul din Ucraina.