Statul Islamic lupta cu arme americane
Articol de , 8 septembrie 2014, 20:19
Organizatia fundamentalista Statul Islamic (SI) luptă cu arme de provenienţă americană capturate de la armata irakiană, sau destinate opoziţiei moderate împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, potrivit unui raport dat publicităţii astazi la Londra si citat de Agentia France Presse.
Studiul elaborat de organizatia “Conflict Armament Research”, specializata in analiza proliferarii armamentului conventional, îşi sprijină analiza pe armele capturate de forţele kurde de la combatanţi ai SI în Irak şi în Siria, în cursul unei perioade de zece zile în luna iulie.
Printre aceste arme se găseşte o “cantitate semnificativă” de puşti de asalt americane M-16 căzute pe mâinile jihadiştilor, afirma Conflict Armament Research.
De asemenea, rachetele antitanc folosite de SI în Siria sunt “identice cu rachete M79 livrate de Arabia Saudită forţelor care operează sub stindardul Armatei Siriene Libere (grupare a opozitiei siriene)”, adaugă raportul.
Aceste rachete au fost fabricate în fosta Iugoslavie în anii ’80.
Studiul aminteste ca intimpul ofensivei din luna iunie, cand a reusit sa ocupe mari portiuni din Irak, Statul Islamic a reuşit să captureze o cantitate importantă de arme şi echipamente militare americane din poziţiile abandonate in mare graba de armata irakiană din nordul ţării.
În timpul asaltului asupra Mosul, al doilea oras al tarii si cel mai mare din nordul Irakului, pe care l-au şi capturat, jihadiştii au pus mâna inclusiv pe autovehicule Humvee americane.
Aceste autovehicule au devenit în prezent ţinta atacurilor aeriene americane şi ar fi fost utilizate potrivit unor rapoarte în atentate-sinucigaşe îndreptate împotriva unor soldaţi irakieni.
Statele Unite ale Americii au investit şapte miliarde de dolari pentru a-i înarma şi antrena pe soldaţii irakieni astfel încât aceştia să îşi poată asigura propria securitate după plecarea trupelor americane la finele lui 2011.
In plus, Statele Unite au livrat arme si luptatorilor contra lui Bachar al-Assad din Siria. De la declansarea razboiului civil din Siria, in 2011, si pana in 2013 militantii SI au fost considerati parte legitima a opozitiei siriene si, in acest sens, au beneficat de ajutorul occidental la fel ca toti ceilalti combatanti anti-Assad.
De-abia in vara lui 2013 orientarea fundamentalista a SI a fost respinsa de celelalte forte componente ale opozitiei siriene, iar pericolul generat de aceasta organizatie a devenit evident. De atunci SI este in conflict cu fostii aliati, de la care a reusit sa captureze teritorii importante in Siria ca si mari cantitati de armament.