UE adopta noi sanctiuni economice impotriva Rusiei, Moscova ameninta
Articol de , 11 septembrie 2014, 15:23 / actualizat: 11 septembrie 2014, 16:29
Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns astazi la un acord pentru ca sancţiunile economice consolidate contra Rusiei să intre în vigoare vineri, 12 septembrie, au anunţat surse diplomatice europene, citate de AFP.
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmează să “explice” in acesta dupa-amiaza, într-o declaraţie, această decizie, luată pentru a menţine presiunea asupra Moscovei în pofida unei detensionări a situaţiei din teren în estul Ucrainei, au adăugat sursele citate.
Conform surselor de la Bruxelles in declaraţia sa Van Rompui ”va spune că, în lumina evoluţiilor din teren, pachetul de sancţiuni poate fi reexaminat” şi va preciza că cei 28 vor face până la finalul lunii septembrie o analiză exhaustivă asupra punerii în aplicare a planului de pace în Ucraina.
UE a aprobat luni o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei în contextul crizei din Ucraina, însă a precizat că amână pentru câteva zile punerea lor în aplicare, pentru a da timp Moscovei să-şi continue eforturile de pace. Detaliile sancţiunilor respective nu vor putea fi cunoscute decât după publicarea lor, vineri, în Jurnalul oficial al UE.
Ambasadorii celor 28 de state membre UE şi-au reluat joi dimineaţă discuţiile, după ce nu au ajuns la un consens în timpul primei runde desfăşurate miercuri.
Principiul noilor măsuri fusese decis de şefii de stat şi de guvern din UE pe 30 august după o escaladare a violenţelor în estul Ucrainei, marcată de intrarea forţelor ruse.
Noua serie de sancţiuni, aprobată dar încă nepusă în practică, ar putea avea consecinţe negative asupra economiei UE, a estimat miercuri preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, într-un interviu pentru postul de radio Deutschlandfunk. Cu toate acestea, ţările europene trebuie să dea dovadă de solidaritate în această problemă, a mai spus el.
Rusia a amenintat ca in cazul adoptarii unor nou sanctiuni, va reactiona impunad, la randul ei, noi masuri de retorsiune impotriva statelor UE.
Pe de alta parte, guvernul ucrainean a recunoscut astazi, în premieră, că rebelii proruşi şi-au extins controlul la frontiera estică a Ucrainei cu Rusia până la Marea Azov, informează AFP.
“Această parte a frontierei se află în prezent sub controlul mercenarilor proruşi, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitatea Naţională şi Apărare, Andrii Lâsenko.
Zona controlată de rebeli s-a extins până la coasta Mării Azov, , relevă la rândul său Interfax-Ukraina.
In ultimele zile, totusi, presedintele ucrainean Petro Porosenko s-a aratat multumit de modul in care acordul de incetare a focului incheiat vineri la Minsk este respectat de ambele parti precizand ca peste 70% din trupele rusesti au parasit Ucraina si ca mii de militari ucraineni au fost eliberati de separatisti.
Porosenko a mai anuntat ca va propune un proiect de lege care sa acorde autonomie sporita provinciilor din Estul Ucrainei.
Replica Moscovei la sancţiunile Occidentului va fi proporţională cu pierderile pe care le va suferi economia rusă, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Aleksandr Lukaşevici, în timpul unei conferinţe de presă susţinute astazi la Moscova, informează Interfax şi ITAR-TASS.
Reprezentantul diplomaţiei ruse a adăugat că intenţia Uniunii Europene de a-şi continua politica de sancţiuni constituie un pas absolut neprietenos, ce contravine intereselor tuturor părţilor. Astfel de sancţiuni nu sunt legitime din punct de vedere al dreptului internaţional, dat fiind faptul că regimul de sancţiuni poate fi introdus doar prin decizii ale Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, a subliniat Lukaşevici.
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a promis că va face comentarii mai amănunţite asupra noilor sancţiuni după ce acestea vor fi publicate oficial.