Referendum capital in Scotia, cu rezultat incert
Articol de , 18 septembrie 2014, 21:15
Scotienii s-au grabit, astazi, in numar mare sa voteze la referendumul care poate duce la separarea Scotiei de Marea Britanie. Birourile de vot s-au deschis la ora 7:00, ora locala (ora 9:00 ora Romaniei) si se vor inchide la ora 22:00 ora locala (ora 24:00 ora Romaniei).
In lipsa sondajelor la iesirea de la urne rezultatul este asteptat maine dimineata, noteaza Agentia France Presse(AFP). Conform AFP alegatorii au de raspuns prin DA sau NU unei singure intrebari pe biletul de vot: “Scotia trebuie sa devina o tara independenta?”
Sondajele cele mai recente indica o victorie a adversarilor secesiunii, dar diferenta dintre procentajele votantilor DA si cele ale votantilor NU se insctrie in marja de eroare, la care trebuie adaugata proportia mare de indecisi, care variaza, conform diferitelor estimari, intre 4% si 14% din electorat.
Conform estimarilor, la referendum vor participa cel putin 80% din cele 4,2 milioane de persoane in varsta de peste 16 ani cu drept de vot.
Foarte vehementul prim-ministru al guvernului scotian, Alex Salmond, este principalul promotor al secesiunii si cel mai vocal avocat al ei. “Este sansa unei vieti, trebuie sa o apucam cu ambele maini” a declarat acesta. In replica, fostul premier britanic, Gordon Brown, scotian de origine, a denuntat un nationalism “limitat”, “egoist” si care divizeaza.
Confruntata cu infierbantarea spiritelor in duelul dintre cele doua tabere, biserica presbiteriana scotiana a prevazut sa organizeze duminica, o “slujba pentru reconciliere” in catedrala Saint Giles din Edinburg.
In efortul de a bloca secesiunea, liderii principalelor partide britanice de la putere si din opozitie, in frunte cu premierul Davia Cameron, au publicat zilele trecut un mesaj in care se angajau sa acorde libertari suplimentare Scotiei in cadrul Regatului Unit.
Pentru a-i descuraja pe secesionisti, Bruxelles-ul a precizat, la randul sau, ca o eventuala Scotie independenta si-a pierde calitatea de membra a Uniunii Europene si ar trebui sa isi depuna candidatura pentru admitere in UE, candidatura care ar fi supusa procesului de pre-aderare ca orice alt stat ne-comunitar.
Bruxelles-ul se teme ca secesiunea Scotiei ar crea un precedent in sanul UE de care ar profita in primul rand Catalonia, provincia spaniola care vrea sa organizeze, in luna noiembrie, o consultare populara pe aceeasi tema, dar si secesionistii din Belgia sau Italia.
Vom reveni cu informatii despre rezultatul referendumului imediat ce acestea vor fi comunicate.