Studiu: Majoritatea părinţilor spionează activităţile copiilor în mediul virtual
Articol de , 23 septembrie 2014, 15:04
De asemenea, unul din zece părinţi a ajuns să afle parola copiilor, în ciuda eforturilor acestora de a o ascunde.
Însă, ca urmare a acestei încălcări a intimităţii, unul din trei părinţi a recunoscut că a fost chinuit de remuşcări după ce a accesat poşta electronică sau contul de Facebook al copilului, potrivit unui studiu la care au participat 2000 de părinţi ai unor tineri cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani, notează dailymail.co.uk
“Părinţii sunt puşi în faţa unei adevărate dileme: ar trebui sau nu să verifice activităţile copiilor pe internet?”, susţine Alex Balan de la compania de securitate informatică BullGuard, autoare a studiului.
Dacă supravegherea site-urilor vizitate de copii este de înţeles, accesarea corespondenţei electronice, a textelor şi mesajelor, îi pune pe părinţi în încurcătură.
Părinţii vor să îşi protejeze copiii, dar, în acelaşi timp, vor ca aceştia să cunoască tehnologia şi să se descurce pe cont propriu.
Datele studiului au relevat că unul din cinci părinţi a fost şocat de ce au descoperit în corespondenţa electronică şi în textele postate pe Facebook, în timp ce un procent de 17% au fost nevoiţi să ia măsuri în urma ameninţărilor la adresa copiilor.
Unul din cinci părinţi este convins că, pentru a accesa reţele de socializare, copilul minte în privinţa vârstei sale adevărate.
Studiul a mai arătat că unul din zece părinţi şi-a văzut copilul victimă a unor agresiuni în mediul electronic.
“Părinţii păşesc pe un teren minat pentru că, în timp ce îşi încurajează copiii să fie liberi şi să îşi facă prieteni, ei vor ca aceştia să fie în siguranţă atunci când folosesc internetul”, a mai spus Alex Balan.
Dacă în viaţa reală este destul de greu să îţi supraveghezi permanent copilul, în mediul electronic aceasta este o adevărată provocare.
Topul metodelor prin care părinţii îşi spionează copiii:
1. citirea mesajelor pe reţelele de socializare;
2. verificarea istoricului paginilor accesate;
3. citirea mesajelor text;
4. monitorizarea listei cu prieteni de pe reţelele de socializare;
5. observarea imaginilor de pe reţelele sociale;
6. citirea corespondenţei electronice;
7. verificarea listei de apeluri telefonice;
8. găsirea parolelor;
9. solicitarea profesorilor să supravegheze activităţile online;
10. ajutorul unui frate sau al unei surori la supraveghere.