O conductă subterană de bere va fi construită în Belgia
Articol de Stefania Grigore, 24 septembrie 2014, 14:30
O fabrică de bere din Bruges (Belgia) a obţinut autorizaţia de construcţie a unei conducte subterane pentru aprovizionarea unui spaţiu de îmbuteliere aflat în afara oraşului, relatează lepoint.fr.
Prin conductă urmează să fie transportaţi anual patru milioane de litri de bere de la fabrica De Halve Maan, situată în centrul medieval al oraşului Bruges, la o zonă industrială de la periferie, unde băutura va fi filtrată, îmbuteliată şi depozitată înainte de expediere.
Conducta de 3 km, prima din Belgia, va trece pe sub câteva canale din oraşul numit şi „Veneţia Nordului”, introdus de UNESCO pe lista patrimoniului mondial în anul 2000, a anunţat Xavier Vanneste, director general al fabricii de bere De Halve Maan.
Construcţia urmează să înceapă anul viitor, după îndeplinirea tuturor formalităţilor administrative. „Investiţia nu a fost decisă din motive economice, ci mai degrabă de mediu şi de calitate a vieţii”, a adăugat Vanneste.
În prezent, circa 500 de camioane intră anual pe străzile oraşului vechi pentru a încărca berea. Conducta urmează să ducă „la scăderea cu 85% a numărului de camioane din oraş”, a declarat Franky Demon, consilier municipal responsabil cu amenajarea teritoriului.
„Concret, se va evita şi uzarea vechilor pavaje. Vrem să păstrăm străzile din centrul vechi în cea mai bună stare posibilă”, a adăugat el.
De Halve Maan, care produce, printre altele, o bere blondă emblematică pentru oraş, este plasată într-un loc unde activitatea de fabricare a berii este atestată de cinci secole, iar unitatea este vizitată anual de peste 100.000 de turişti. „Vrem ca berea să se producă în continuare în acest loc, în pofida transferului îmbutelierii (din 2010) în afara centrului”, a mai spus Franky Demon.
Pentru a limita pagubele aduse spaţiului public, la realizarea conductei de bere vor fi utilizate tehnici din domeniul explorării petroliere, iar fabrica producătoare s-a angajat să plătească în întregime lucrarea.
autor: Lelia Bretan