Noaptea Cercetătorilor – Sărbătoarea europeană a științei la București
Articol de Stefania Grigore, 25 septembrie 2014, 20:14
Noaptea cercetătorilor europeni va fi sarbătorită mâine seară în Capitală şi în oraşe din alte ţări europene.
Toți călătorii sunt invitați să își ocupe locul dorit și să parcurgă un traseu aventuros în lumea cercetătorilor adevărați.
Ediția din acest an provoacă toți vizitatorii să devină călători implicați în lumea științei în toate cele patru mari zone ale evenimentului.
În zona Hands On, cercetători independenţi şi institute de cercetare arată şi demonstrează cum evoluează experimentele şi lucrările lor de cercetare.
Ateliere de fizică, experimente, observaţii prin microscop său telescop, demonstraţii de control mental, vizualizări 2D şi 3D, călătorii virtuale prin sistemul solar, realizarea de mini-comete, demonstraţii de robotică şi inventică, toate vor prezenta cele mai noi descoperiri şi invenţii, dar şi cele mai interesante concepte ştiinţifice, iar cei prezenţi vor putea iscodi cercetătorii despre cum funcţionează fiecare lucru în parte. În această zonă, participanţi au voie să atingă exponatele, să contribuie la experimente, să interacţioneze cu cercetătorii.
Printre institutele de cercetare prezente la eveniment se numără Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Ştiinţe Spaţiale, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară ‘Horia Hulubei’, Institutul Geologic al României, dar şi Facultatea de Fizică şi mulţi alţi invitaţi.
În zona dedicată cercetării în Uniunea Europeană, participanţii vor afla cele mai noi tendinţe în cercetare la nivel european, îşi vor testa cunoştinţele de cultură generală şi vor putea participa la o tombolă europeană.
Cei mici se vor delecta şi vor învăţa prin joc o mulţime de lucruri interesante despre sistemul solar, fizică, chimie, roboţi şi multe altele, în zona SCI FUN. În această zonă sunt programate întreceri, curse cu roboţi, desene cu cerneală vizibilă în întuneric şi alte experimente distractive.
Salonul Cercetătorilor Neconvenţionali SCeNe, ajuns la a doua ediţie, va fi reprezentat anul acesta mai puternic în zona Agora. Sunt programate prezentări, dezbateri, sesiuni de întrebări şi răspunsuri. Printre vorbitorii care şi-au confirmat prezenţa se numără dr. Florin Munteanu – Centrul pentru Studii Complete, Pierre de Hillerin – Institutul Naţional pentru Cercetări în Sport, Roxana Dincă – Digi World, echipa de olimpici la Olimpiada Internaţională de Lingvistică.
De pe scena principală a evenimentului, vizitatorii vor călători până la acceleratorul de particule de la CERN, printr-o conexiune live facilitată de Institutul ‘Horia Hulubei’. Tot de aici vor păşi în domeniul găurilor negre cosmologice şi microscopice alături de Octavian Micu – Institutul de Ştiinţe Spaţiale, vor parcurge istoria laserilor în România împreună cu Ioan Dăncuş – Institutul de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor, dar vor cunoaşte şi alte subiecte interesante, precum vânătoarea de raze cosmice sau implicaţiile fuziunii nucleare asupra viitorului nostru.
Tot în Bucureşti, pentru pasionaţii de muzică şi tehnologie, se va organiza un atelier de compunere a unei melodii pe tabletă, iar cei interesaţi de crime misterioase îi vor putea ajuta pe detectivi şi pe oamenii de ştiinţă să rezolve un caz.
Vizitatorii vor putea experimenta o mulţime de activităţi şi vor putea vizita culisele laboratoarelor ştiinţifice, de obicei închise pentru public.
Scopul Nopţii Cercetătorilor Europeni este de a promova ştiinţa şi de a-i încuraja pe tineri să urmeze o carieră în domeniul cercetării.