Astazi este Ziua Europeana a Limbilor Vorbite!
Articol de Vicentiu Andrei, 27 septembrie 2014, 16:30
In fiecare an, la început de toamnă, Europa își sărbătorește diversitatea culturală și multilingvistică!
Și are ce sărbători căci pe bătrânul continent se vorbesc 24 de limbi oficiale și 60 regionale și minoritare, la care se adaugă peste 175 folosite de imigranți.
2001 a fost Anul european al limbilor, context în care Consiliul Europei a organizat, pentru prima data, și o zi dedicată acestei situatii.
Pentru că această inițiativă s-a bucurat de succes și susținere din partea statelor membre, 26 septembrie a rămas Ziua europeană a limbilor.
Marcarea acestei zile are ca scop promovarea diversității culturale și lingvistice din Europa și încurajarea învățării limbilor străine pe tot parcursul vieții.
Cel puțin jumătate din populația lumii este bilingvă sau multilingvă, adică vorbește sau înțelege două sau mai multe limbi.
Și Comisia Europeană s-a declarat hotărâtă să dezvolte în întreaga Europă politici de învățare a limbilor străine, în special prin predarea a cel puțin două limbi străine începând de la o vârstă foarte fragedă.
„Multilingvismul și diversitatea lingvistică sunt adânc înrădăcinate în ADN-ul Uniunii Europene. Limbile noastre reprezintă o parte integrantă a patrimoniului nostru cultural și ele ne fac să fim ceea ce suntem. Ziua europeană a limbilor este, pentru public, o ocazie de a descoperi că limbile sunt amuzante și că nu este niciodată prea târziu pentru a învăța. Multilingvismul ne poate oferi oportunități de angajare și poate deschide porți către noi aventuri. Erasmus +, noul program al Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport, va permite unui număr de patru milioane de persoane să studieze, să participe la cursuri de formare, să predea sau să desfășoare activități de voluntariat în străinătate, iar unul dintre marile sale beneficii este o mai bună cunoaștere a limbilor străine”, a declarat comisarul pentru educație, cultură, multilingvism și tineret Androulla Vassiliou.
În fiecare stat membru s-au organizat și anul acesta manifestări menite să-i convingă pe europeni că bogăția lingvistică existentă în zonă este foarte importantă și că trebuie păstrată.
La Berlin s-au predat mini-cursuri de limbi străine, la Paris a ajuns o expoziție itinerantă pe tema traducerilor Odiseei lui Homer, au fost concerte multilingve la Zagreb și la Vilnius, iar la Londra s-au vânat comori bazate pe limbi străine.
Și România a participat prin organizarea unei conferințe de promovare a serviciilor de traducere/ interpretare și prin evenimente interactive, cum ar fi cel care se desfășoară astăzi la librăria Cărturești.
Până la ora 17, în grădina Verona se țin lecții demonstrative gratuite de cehă, engleză, franceză, germană, greacă, italiană, maghiară, polonă, română, spaniolă, turcă și se organizează concursuri și jcuri.
Muzica, dansul și preparatele culinare tradiționale completează programul acestui eveniment.
Dar sărbătoarea nu se oprește aici!
Pe 17 octombrie, la Reprezentanța Comisiei Europene, vor fi decernate premiile European Language Label pentru proiecte inovatoare în materie de predare și învățare a limbilor straine.
Cu acest prilej vor fi organizate trei ateliere dedicate importanței învățării limbilor străine, iar Bucureștiul se va bucura de o expoziție itinerantă de carte: ” Odiseu călătorește din nou” .
O expoziție interesantă de fotografie, ” Zoom pe diversitate”, este deja în desfășurare zilele acestea în Spațiul Public European și poate fi văzută până pe 7 octombrie.