Proiectul de Lege privind măsurile de prevenire şi control al tuberculozei, lansat în dezbatere publică
Articol de Stefania Grigore, 1 octombrie 2014, 11:04
Elaborat de experţi în domeniul juridic, medical şi al sănătăţii publice, în cadrul proiectului „Împreună pentru o Românie fără Tuberculoză!” proiectul îşi propune să acopere nevoile de suport psihologic şi social ale pacienţilor cu tuberculoză din România, suport care trebuie să completeze serviciile medicale oferite de specialişti, în vederea creşterii numărului de pacienţi vindecaţi şi scăderii riscului de transmitere a tuberculozei în rândul populaţiei generale.
România este ţara Uniunii Europene cea mai afectată de tuberculoză.
Astfel, avem în prezent 15.623 de cazuri de bolnavi de tuberculoză, dintre care 12.600 cazuri noi, iar 2.600 reiau tratamentul.
Un caz aparte în randul pacienţilor cu tuberculoză sunt pacienţii cu forma multidrog rezistentă, adica cei care nu răspund la tratamentele clasice.
Aceştia pot fi diagnosticaţi cu ajutorul unor aparate de testare rapidă.
Două aparate de acest tip există la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală şi la Centrul de Excelenţă pentru tratamentul bolnavilor cu tuberculoză de la Bisericani.
Doctorul Gilda Popescu a precizat că cele două aparate au fost achiziţionate prin Fondul Global de Luptă împotriva HIV/SIDA, Tuberculoză şi Malarie.
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte prevalenţa tuberculozei multidrog rezistente, cu un număr cumulat de 1.280 de pacienţi şi 500 de cazuri noi pe an.