Ucraina: confruntari violente la aeroportul din Donetk

Violand acordul de incetare a focului, insurgentii prorusi din Ucraina au lansat, astazi, un nou atac masiv asupra aeroportului din Donetk, aeroport de importanta strategica, ocupat in prezent de armata ucraineana, anunta Agentia France Presse (AFP)

Astazi, un purtator de cuvant al separatistilor a confirmat pentru AFP ca, ieri, insurgentii au reusit sa patrunda intr-unul din terminalele aeroportului, dar a declarat ca nu poate confirma daca acestia se mai afla in cladire sau nu.

La randul sau, un purtator de cuvant al armatei ucrainene a declarat ca rebelii au atacat astazi terminalul principal cu tancuri.

La inceputul dupa-amiezii luptele continuau, au mai anuntat militarii ucraineni.

Separatistii au acuzat fortele guvernamentale ca s-ar fi aflat la originea titurilor care au ucis, ieri, 10 persoane intr-un cartier din Donetk aflat la circa 4 kilometri de aeroport.

La randul sau, Amnesty International a formulat aceeasi acuzatie, dar i-a acuzat si pe insurgenti ca amplaseaza tinte militare in cartiere de locuinte.

In alta ordine de idei, ministrul ucrainean al energiei era asteptat astazi la Bruxelles pentru a discuta cu liderii UE.

Bruxelles-ul se teme de eventuale intreruperi ale aprovizionarii tarilor comunitare cu gaze rusesti, daca Rusia va continua sa nu mai livreze gaze naturale Ucrainei.

Moscova a intrerupt livrarile catre Ucraina din cauza restantelor la plata acumulate de Kiev, dar si pentru ca autoritatile ucrainene refuza sa plateasca pretul cerut de Gazprom.

Comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, a afirmat saptamana trecuta ca s-ar fi ajuns la un acord interimar cu Gazprom pentru ca, in schimbul sumei de 3,1 miliarde de dolari, compania ruseasca sa furnizeze Ucrainei 5 miliarde metri cubi de gaze, ca sa-i permita sa treaca de sezonul de iarna.

Moscova a amenintat tarile UE ca le va intrerupe si lor furnizarea de gaze daca acestea vor folosi aceste gaze pentru a aproviziona Ucraina prin “fluxurile inversate”, mai aminteste AFP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.