Americanii au inventat o pastila care ne va scuti de injectii!
Articol de Vicentiu Andrei, 3 octombrie 2014, 09:07
Cercetatorii americani au creat pastila care va inlocui injectiile.
Pastila functioneaza prin transportarea substantei active in organism si eliberate apoi prin ace minuscule.
Ideea functioneaza pentru ca tractul gastro-intestinal nu are receptori de durere astfel incat pacientii nu simt niciun disconfort.
In cadrul studiilor efectuate pana acum oamenii de stiinta au descoperit ca aceasta capsula livreaza insulina cu mult mai eficient decat injectiile subcutanate si nu au identificat niciun efect secundar negativ la trecerea acesteia prin tractul digestiv.
„Acesta poate fi un mod prin care un pacient poate evita nevoia unei injectii subcutanate pentru administrarea unui medicament”, a spus Giovanni Traverso, expertul care a condus cercetarea publicata in Journal of Pharmaceutical Sciences.
Savantii au testat capsula doar pentru administrarea de insulina, dar cred ca ar putea fi mult mai utila pentru livrarea de produse bio-farmaceutice, cum ar fi anticorpii folositi la tratarea cancerului si a unor boli autoimune ca artrita si boala Crohn.
In aceasta categorie de medicamente intra si vaccinurile: „Marimea acestor medicamente biologice la face ne-absorbabile. Si chiar inainte de a fi absorbite sunt degradate in tractul digestiv de actiunea acizilor si a enzimelor care inactiveaza astfel medicamentul”, a spus Carl Schoellhammer, autorul principal al lucrarii si cercetator in domeniul ingineriei chimice.
Cercetatorii au incercat dezvoltarea de microparticule si nanoparticule pentru administrarea de medicamente, dar producerea acestor este foarte scumpa si este nevoie de noi versiuni ale particulelor pentru fiecare medicament in parte.
Capsula prototip dezvoltata de Massacusets Institute of Technology, lunga de doi centimetri si cu diametrul de un centimetru, include un rezervor pentru medicament si este invelita in ace goale pe interior, facute din otel inoxidabil, fiecare cu o lungime de circa cinci milimetri.
Studiile anterioare referitoare la inghitirea accidentala a unor obiecte ascutite de catre oameni au sugerat ca ingerarea unei capsule acoperite cu mici ace nu prezinta niciun risc.
Pacientii nu vor simti nicio durere, pentru ca tractul gastro-intestinal nu are receptori de durere.
Expertii au testat prototipul pe porci folosind capsula pentru administrarea de insulina.
Pilula a fost eliminata din corp dupa mai bine de o saptamana iar expertii nu au descoperit nicio dovada privind posibile leziuni ale tesuturilor, un indiciu privind siguranta noii metode de administrare a medicamentelor.
Noua metoda ar putea fi folosita pentru administrarea de vaccinuri, care in mod normal trebuie injectate in organism, mai spun cercetatorii.
Oamenii de stiinta planuiesc acum sa modifice capsula pentru ca substanta activa din interior sa fie eliminata sub influenta miscarilor peristaltice (contractiile tractului digestiv) care ar stoarce incet medicamentul din capsula care se deplaseaza de-a lungul tractului gastro-intestinal.
De asemenea, expertii lucreaza la o varianta a capsulei ale carei ace ar putea fi facute din polimeri degradabili si zahar, urmand sa se rupa de pe corpul capsulei si sa se infiga in tesutul care captuseste stomacul si intestinele, unde s-ar dezintegra incet, pe masura ce ar elibera medicamentul in organism.