Se confirma situatia incredibila de la Spitalul Elias! Sapunurile dezinfectante au fost retrase din uz
Articol de Vicentiu Andrei, 3 octombrie 2014, 10:57
Din pacate situatia incredibila de la Spitalul Elias in care solutiile dezinfectante utilizate de catre personalul medical erau infectate se confirma.
Doi pacienți s-au infectat in perioada in care au fost internați la Spitalul Elias.
Este vorba de un bebeluș și un bolnav de cancer, care au fost aproape de a intra în șoc septic, din cauza săpunului lichid folosit de personalul unității.
În urma unor analize s-a descoperit că produsul era contaminat. Prin urmare, săpunul a fost scos din folosință.
”Nu am ajuns la o complicaţie majoră, dar nu poţi utiliza un produs pentru dezinfecţie care după utilizare încarcă de nu ştiu câte ori pielea chirurgului.”, a declarat directorul medical de la Spitalul Elias, Dana Safta.
Suspiciunea de infecţie cu bacteria Serratia a fost identificată, pe 30 iulie, la un copil născut prematur şi la un bolnav de cancer, ambii având imunitate scăzută.
„Ne-am întrebat de unde putea să apară infecţia cu Serratia. Fireşte că ne-am dus cu gândul la săpunul dezinfectant, săpun lichid, pe care îl avem în dotare din martie 2014, câşigător la licitaţia pentru materiale de dezinfecţie”
În plus, Ministerul Sănătăţii a cerut tuturor spitalelor din țară retragerea din uz a produsului în cauză, ne-a transmis reporterul nostru, Mihaela Arion.
Acest produs dezinfectant era folosit de personalul medico-sanitar, inclusiv de cel din sălile de operaţie – chirurgi, asistente de sală, medici anestezişti -, aceştia din urmă trebuind, conform indicaţiilor de folosire a săpunului, să îl aplice de două ori pe mâini, înainte să îşi pună mănuşile din latex.
Cele 241 de flacoane de dezinfectant care mai erau sigilate în depozitul de materiale au fost returnate catre distribuitor.
Conducerea spitalului Elias doreste să schimbe toată tubulatura si cauta sa afle si cine va pălti daunele.
Probleme similare au fost depistate şi la Târgu Mureş, Târgovişte şi la Focşani.
Problema apare din cauza modului în care noi se realizeaza achizitia materialelor, care rezultă dintr-o licitaţie, la preţul cel mai mic si din pacate netestate de catre spitale.