Se scumpeste oare gigacaloria?
Articol de Mircea Apostolescu, 3 octombrie 2014, 10:30 / actualizat: 3 octombrie 2014, 11:55
Dupa Sfântul Ion, ne vom confrunta cu scumpirea gigacaloriei si cresterea impozitelor pe locuințe, spune Mihai Mereuta, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”.
Mereuta afirma că din cauza nerealizarii unificării RADET cu ELCEN și a managementului defectuos și neprofesionist de la regia de incalzire, la sfârșitul acestui an sau la inceputul celui următor ne vom confrunta cu creșterea prețului gigacaloriei.
AUDIO: interviu Mihai Mereuta
Seful Habitat mai spune că in aceeași perioadă vor crește și impozitele pe locuințe.
Mereuta consideră că numai prin realizarea unui serviciu public integrat care sa reunească producția, transportul și distribuția de energie termică se poate ajunge la un serviciu corect pentru cetățean.
In aceasta vara Sorin Oprescu, Primarul general al Capitalei, spunea ca nu e de acord cu majorarea prețului la gigacalorie propusă de RADET.
In acest moment prețul gigacaloriei este de 341 de lei, din care populația plătește circa 170 de lei, iar Capitala suportă prin subvenție de la bugetul local 171,18 lei, adică peste 50% din costul gigacaloriei.
Subvenția acordată de Primăria Municipiului București pentru plata gigacaloriei a fost de 561,4 milioane de lei în anul 2011, de 526,8 milioane de lei în 2012 și de 487 milioane de lei, în anul 2013.
In urma cu cateva luni Sorin Oprescu era de parere ca o astfel de scumpire nu-si are rostul, desi acum pare sa se razgandeasca: „Ținând cont că la ora actuală calendarul unificării dintre ELCEN și RADET se află în etapele finale, nu este justificată o discuție despre majorarea tarifului la transportul și distribuția energiei termice. În momentul în care va apărea o singură entitate, respectiv Sistemul Integrat de Producere, Transport, Distribuție a Energiei Termice (SACET) toate neconconrdanțele între deciziile autorităților naționale și ale celor locale vor dispărea. Municipalitatea va fi în măsură atunci să controleze tarifele, în beneficiul cetățenilor”, declara Sorin Oprescu in lunile calduroase, atunci cand costul intretinerii era oricum mai scazut decat in perioada iernii.