BucurestiFM iti recomanda cartea de week-end: Harem. Lumea din spatele vălului
Articol de Vicentiu Andrei, 4 octombrie 2014, 10:08 / actualizat: 6 octombrie 2014, 10:42
O carte pe care nu ar trebui să o lasaţi necitită în această toamnă este „Harem. Lumea din spatele vălului” scrisă de scriitoarea americană de origine turcă Alev Lytle Croutier şi apărută în traducere românească la editura Corint.
„Harem. Lumea din spatele valului” este în aceiaşi măsură o carte de istorie dar şi una de memorialistică constuită printr-o descriere hipnotică, elegantă, pe care autoarea o face pe baza mărturiei rudelor sale feminine care avuseseră experienţa vieţuirii în haremuri înainte de desfiinţarea oficială a acestora in Turcia anului 1909 şi a documentelor istorice, a memoriilor şi a jurnalelor de călătorie ale unor autori europeni din cei mai diverşi.
„M-am născut într-un conac, care fusese odinioara haremul unui paşă. În anii copilăriei mele trăiau acolo cu noi servitori si odalisce. Am crescut ascultând poveşti şi cântece care ar fi putut să provină din „O mie şi una de nopti”. Oamenii din jurul meu vorbeau adesea, în şoaptă, despre haremuri, bunica şi sora ei crescuseră în unul(….) Însă pentru copilul care am fost nu erau nimic mai mult decât niste simple basme, pentru că altele nu ştiam.
Bunica din partea tatălui, Zehra, a fost prima de la care am auzit cuvântul harem şi prima care mi-a pomenit vreodată despre viaţa dintr-unul.”
Si, apoi, incet-încet cartea se compune precum o broderie fină cu multe culori din fire narative diverse iar cititorul se va bucura sa descopere alături de citate istorice, fragmente din scrisorile unor cadâne sau din romane istorice dar şi anecdote din istoria familiei autoarei sau reţeta preparării celei mai bune cafele dar şi dărâmarea unor mituri care apar de atâtea ori in istorisirile despre viaţa femeilor ce trăiau intr-un harem.
Puteti afla din aceasta carte despre viaţa de zi cu zi a haremului, despre costume şi găteli, mâncare, maniere.
Un capitol important este dedicat sultanelor si prinţeselor iar aici aflam mai multe despre două sultane celebre, Hürrem si Kösem, dar şi despre fascinaţia pe care această lume a femeilor a exercitat-o asupra unor artisti europeni precum Delacriox, Ingre, Renoir sau Matisse.
Cartea este de asemenea bogat ilustrată conţinâd de la fotografii de familie ale scriitoarei până la reproducerea unor opere de artă inspirate de această lume misterioasă.
Ce vrea să arate Alev Lytle Courtier scriind această carte dincolo de amintirile de familie, istorie ori darâmarea unor mituri ce înconjoară această lume ascunsă de ochii străinilor?
Poate că istoria se desfaşoară cu aceiaşi intensitate, aspiraţii, vise şi ambiţii chiar şi în spatele vălurilor!
Şi poate mai mult de atât dar vă las să descoperiţi totul atunci când veţi citi „Harem. Lumea din spatele vălului”.
Eu vă mai spun doar atât: nu veţi lăsa cartea din mână până când nu veţi întoarce şi ultima pagină.
Autor Cristina Toma