Interesul national
Articol de , 6 octombrie 2014, 19:32
de Rasvan Roceanu
La summit-ul NATO de la Bucuresti, din 2008, Grecia a hotarat, singura impotriva tuturor, sa blocheze inceperea negocerilor de aderare a Macedoniei la Alianta Atlantica si a reusit. Grecii au spus, pur si simplu, ca numele de “Macedonia” este mult prea intim legat de istoria Greciei pentru ca ei sa accepte existenta unui stat distinct cu acest nume.
Cum in NATO deciziile se iau in unanimitate, Macedonia – refuzand sa-si schimbe numele – a ramas pe dinafara. S-au suparat americanii, s-au suparat si unii europeni, dar Atena a ramas ferma pe pozitie si, pana la urma, curajul ei a fost admirat, mai ales ca se sprijinea pe argumente de bun simt.
Acum cateva zile The Canadian Press, citata de EurActiv, a scris ca diplomatii occidentali sunt ingrijorati ca Romania si Bulgaria ar putea bloca ratificarea Acordului de liber-schimb UE-Canada, pentru ca Ottawa mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii din cele doua tari, in timp ce au ridicat vizele pentru toti ceilati cetateni comunitari.
“Autoritatile canadiene sunt ingrijorate ca nemultumirile celor doua tari est-europene ar putea bloca ratificarea Acordului Complet Economic si Comercial – CETA” afirma EurActiv, care, in plus, citeaza si un diplomat occidental care declara ca pentru romani si bulgari problema vizelor “ramane una iritanta”.
As vrea, sincer, sa cred ca ingrijorarea autoritatilor canadiene este justificata pentru ca asta ar insemna ca Romania, pentru prima oara dupa multi ani, chiar vrea sa-si joace bine cartile pe care le are in mana.
Atatea cate are, fiindca nu are prea multe.
In numele unui minim realism ar fi timpul sa recunoastem deschis ca relatiile internationale sunt, in continuare, dominate de raporturile de forta, chiar si in interiorul unor uniuni si aliante de state democratice, asa cum sunt NATO si UE.
Nu se pune problema de a ignora, sau a minimiza importanta celor doua organizatii. Este incontestabil ca a fi membru in UE si NATO este un privilegiu si un castig imens, dar la fel de adevarat este ca fiecare membru trebuie sa stie – sau sa invete, daca nu stie! – sa-si sustina interesul national.
Chiar cu riscul sa-i suparam pe altii.