Campanie pentru identificarea pacientilor cu glaucom, în acest weekend, în parcul Lumea Copiilor
Articol de , 7 octombrie 2014, 15:55
Actiunea se desfasoara sub genericul ‘Vederea nu are pret” si are loc sambata si duminica, intre orele 10:00 – 17:00.
Cu aceasta ocazie medici oftalmologi vor realiza masurarea gratuita a tensiunii intraoculare.
De asemenea, pacientii suspecti de glaucom vor primi vouchere pe baza carora vor putea beneficia de o consultatie gratuita, reducere la investigatii si tratamente gratuite pentru o luna la o clinica oftalmologica privata.
Campania isi propune sa atraga atentia asupra riscului acestei afectiuni si a importantei prezentarii la medic.
Glaucomul este o afectiune care se instalaeaza lent, fara simptome, iar netratarea ei poate duce la orbire.
Masurarea presiunii intraoculare mai ales pentru pacientii de peste 45 de ani este singurul mod în care afectiunea poate fi prevenita.
Boala caracterizata prin afectarea nervului principal al vederii, nervul optic, se numeste glaucom. Acest nerv primeste impulsurile generate de lumina de la retinasi le transmite la creier, unde sunt recunoscute drept imaginea vizualizata.
Glaucomul este caracterizat printr-o degradare progresiva a nervului opticcare de obicei debuteaza cu o pierdere usoara a vederii laterale (vedere periferica).
Daca nu este diagnosticat si tratat corespunzator, glaucomul poate duce si lapierderea vederii centrale si in final la orbire.
In lume glaucomul este cauza principala a orbirii ireversibile, aproximativ 6 milioane de persoane suferind deorbire la ambii ochi din cauza acestei boli.
Presiunea crescuta in ochi este principala cauza a aparitiei glaucomului.
Ochiul este rotund si ferm, forma si tonusul lui fiind mentinute de o presiune intraoculara, care normal oscileaza intre 8-22 mm coloana de mercur.
Cand presiunea este prea scazuta, ochiul devine mai moale, pe cand o presiune crescuta face ochiul sa fie in tensiune.
Nervul optic este partea cea mai succeptibila a ochiului la presiunea crescuta deoarece fibrele delicate ale acestui nerv pot fi usor deteriorate.
Pacientii cu glaucom cu unghi deschis si cu glaucom cu inchiderea unghiului nu prezinta de obicei simptome la debutul afectiunii.
Pierderea vederii periferice este simptomul care apare abia in stadiul tardiv al evolutia bolii.
Rareori pacientii cu fluctuatii ale presiunii intraoculare pot avea o usoara neclaritate in vedere in special dimineata. Ochii acestor persoane nu prezinta modificari evidente, ei putand fi foarte putin inrositi.
Pe de alta parte, simptomele glaucomului cronic cu inchidereaunghiului sunt foarte grave, ele constand in durere oculara, durere de cap, greata si varsaturi, vedere incetosata.
In acest caz, ochii sunt rosii, cu pupilele dilatate (marite) si care nu reactioneaza la lumina.
Un medic specialist (oftalmolog) poate detecta persoanele care prezinta risc de a dezvolta glaucom, inainte de aparitia deteriorarii nervului.
Medicul poate de asemenea diagnostica persoanele care sufera deja de aceasta afectiune, prin observarea deteriorarii nervului sau pierderea vederii.