Alți doi zimbri au murit de boala limbii albastre în Rezervația Hațeg. Accesul turiștilor este oprit
Articol de , 9 octombrie 2014, 16:19
Încă doi zimbri din Rezervația Hațeg-Slivuț au murit, cel mai probabil din cauza bolii limbii albastre, numărul exemplarelor decedate în acest loc în ultima lună ajungând la cinci.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Hunedoara, Horea Golea, a confirmat, joi, că în urmă cu o zi au murit două femele zimbru, în vârstă de 2 şi 15 ani.
„Cele două femele au decedat în rezervaţie în prezenţa medicilor veterinari, care au luat probe pentru analize. Din păcate, până acum avem cinci zimbri morţi, iar la primii doi analizele au confirmat deja existenţa bolii limbii albastre.
Până la primul deces, când am bănuit existenţa bolii, toţi zimbrii au fost expuşi deoarece boala se transmite prin muşcătură de ţânţar, iar deratizările şi măsurile conform indicaţiilor medicilor au fost făcute după.
Medicii veterinari spun că animalele pot trece prin boală, la fel cum oamenii se însănătoşesc după o gripă puternică”, a declarat Golea.
Potrivit acestuia, starea celor opt zimbri rămaşi în rezervaţie este supravegheată în continuare atât de medicii veterinari cu care Direcţia Silvică Hunedoara are contract, cât şi de reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).
Reprezentanţii DSVSA Hunedoara au anunţat, marţi, că în judeţ a fost declarată „zonă de restricţie”, după ce au fost confirmate două focare de boala limbii albastre, în rezervaţia de zimbri Haţeg-Slivuţ şi într-o gospodărie din Petroşani.
Conducerea Direcției Silvice Hunedoara a decis să construiască un nou țarc pentru cei opt zimbri care au mai rămas în viață, iar accesul turiștilor a fost oprit pentru a reduce stresul animalelor sălbatice din rezervație.
„Ne cerem scuze, dar încercăm să limităm cât mai mult posibil stresul la care ar putea fi supuse animalele. Rezervația este închisă, iar în zonă au acces doar medicii veterinari și îngrijitorul zimbrilor, care îi cunoaște de ani buni. Stresul nu face bine animalelor sălbatice, iar orice contact cu omul le face rău”, a explicat Horia Golea.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sivice Hunedoara declara că în decurs de mai puţin de o lună trei din cei 13 zimbri din rezervaţia Haţeg-Slivuţ au murit, iar medicii veterinari au luat probe şi le-au trimis la Bucureşti pentru analize. Zimbrii care au murit aveau 5 şi 10 ani, iar al treilea era un pui de un an şi câteva luni.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor informa, în urmă cu o săptămână, că 21 animale au murit în România din cauza bolii limbii albastre, aceasta afectând în prezent 935 de animale din 158 de comune.
Primul caz de boala limbii albastre în România a fost diagnosticat în 22 august, în judeţul Buzău.