Americanii preiau maine, oficial, comanda la Deveselu

Armata americană va prelua vineri oficial comanda bazei de la Deveselu, unde va fi instalată o componentă a scutului antirachetă al NATO în Europa, scrie publicaţia americană Stars and Stripes, care citează oficiali militari americani.

Baza de la Deveselu, ce se intinde pe aproape 220 de hectare, va deveni operaţională la sfârşitul anului viitor,si  va fi prima unitate din Europa unde va fi amplasat sistemul antibalistic Aegis Ashore, care este o versiune terestră a sistemului radar ce echipează navele flotei militare americane începând din anul 2004.

Nave americane echipate cu sisteme Aegis patrulează permanent în Marea Mediterană începând din anul 2011, alte patru distrugătoare urmând să fie dislocate la baza navală Rota în Spania, iar în Turcia funcţionează din anul 2012 un sistem Aegis pentru alertă timpurie.

La Deveselu  vor fi amplasate şi 24 de interceptoare antirachetă. Încă o componentă terestră a scutului antirachetă ar urma să devină operaţională în anul 2018 în Polonia.

Costurile pentru realizarea sistemului de apărare de la Deveselu sunt suportate integral de Guvernul Statelor Unite, care a alocat aproape 350 de milioane de dolari.

După terminarea lucrărilor, la Deveselu vor fi aduşi aproximativ 150 de militari ai Armatei SUA, cărora li se vor alătura şi 350 de civili.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.