Fructele uscate si beneficiile lor pentru sănătate
Articol de Stefania Grigore, 11 octombrie 2014, 15:19
Alegerea ideală cand vine vorba de desert delicios sau de o gustare sanatoasa, fructele uscate sunt un aliat de nadejde in dieta zilnica, aducand beneficii importante sanatatii.
Prin uscare, fructele nu îşi pierd deloc valoarea nutriţională, ba din contră, pe unele este recomandat să le consumăm aşa.
Pentru anotimpul rece, fructele uscate reprezinta cea mai sanatoasa sursa de zahar, dupa fructele proaspete. Au proprietati tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Sunt foarte nutritive si se digera la fel de usor ca si fructele crude. Nutritionistii recomanda dieta cu aceste fructe si pentru efectul lor antioxidant in organism.
Nucile combat colesterolul rău si previn bolile de inimă. Nucile oferă multă energie, iar cea mai importantă parte a grăsimilor din nuci sunt lipide nesaturate. Pe lângă vitamina C, nucile contin si vitamina B, care luptă contra stresului si a oboselii.
Caisele uscate contin vitamina A, C, B si beta-caroten. Îmbunătătesc vederea si ajută la regenerarea tesuturilor si a nervilor.Caisele uscate sunt o sursă bună de fibre alimentare si potasiu, având un continut scăzut de grăsimi saturate, colesterol si sodiu.
Afinele uscate se numară printre cei mai puternici antioxidanti, cu beneficii multiple pentru starea de sănătate. Sunt extraordinar de benefice pentru persoanele anemice, cât si pentru cei care au probleme cu vederea. Afinele uscate, prin continutul ridicat de vitamine si minerale, ajută la regenerarea vaselor de sânge, la normalizarea glicemiei, la neutralizarea infectiilor din intestin si la protejarea organismului împotriva radioactivitătii.
Prunele uscate sunt o sursă bogată de vitamine – A, C si grupul B, si minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, seleniu si fier. De asemenea, prunele uscate oferă organismului o bună doză de fibre care potolesc foamea si o amână pentru mai multe ore.
Smochinele sunt un remediu sigur împotriva constipatie, ajută la oxigenarea celulelor si tin departe radicalii liberi. Previn cancerul prin continutul de benzaldehidă, un puternic agent cancerigen. Smochinele sunt alimente nutritive care au avantajul că se digeră usor.
Nu confundati fructele uscate cu cele confiate. Primele se obtin prin deshidratare, cele confiate, prin imbibare cu melasa sau solutie de glucoza. Uscarea este una dintre cele mai vechi metode de conservare a fructelor si legumelor. Pe vremuri, ele se uscau la soare si procesul dura cateva zile. Astazi, le putem cumpara deshidratate prin procese industriale. Dar exista si aparate cu care putem face acest lucru acasa.