AUDIO: În București vor fi impuse noi norme privind calitatea aerului
Articol de , 13 octombrie 2014, 14:06
Procedura de infringement declansata de catre Comisia Europeana, privind calitatea aerului in Bucuresti dateaza inca din anul 2009 si se bazeaza pe masuratorile facute de catre Agentia de Mediu, incepand din anul 2007, anul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, explica Ioana Suteu, de la Directia de Mediu a Primariei Capitalei.
De atunci, atentionarile venite din partea Comisiei Europene au dus la adoptarea mai multor masuri pentru imbunatatirea calitatii aerului.
Aceste masuri, concretizate in hotarari ale Consiliului General al Municipiului Bucuresti, au avut ca principal obiectiv reducerea poluarii cu pulberi in suspensie, provenind in special de la santierele de constructii.
Astfel de masuri sunt: obligatia de a spala rotile utilajelor si camioanelor, la parasirea santierului, obligatia de a spala cu jet de apa carosabilul arterei de circulatie pe care se face accesul in santier, dar si obligatia proprietarilor de a inierba terenurile virane si aceea a operatorilor de salubritate de sa spala cu jet de apa arterele de circulatie.
Ioana Suteu spune ca Primaria Capitalei este prima municipalitate din tara care a inceput elaborarea Planului de Calitate a Aerului, asa cum prevede Legea 104 privind calitatea mediului inconjurator.
Acest plan este in curs de definitivare, iar, in luna noiembrie, va fi supus dezbaterii publice.
El va cuprinde, pentru prima data, un inventar al surselor de poluare, dar si masuri, concrete si cuantificabile, precum si obligatii clare, in sarcina tuturor factorilor implicati in ceea cer priveste imbunatatirea calitatii aerului, mai afirma reprezentanta Directiei de Mediu a Municipalitatii.
Prin procedura de infringement, CE isi indeplineste una dintre atributiile fundamentale: supervizarea aplicarii/ implementarii legislatiei comunitare.
Prin traducere directa, „infringement” inseamna „incalcare”, mai exact „incalcare de juramant”.
Procedura de infringement se refera la o succesiune de pasi ce trebuie parcursi de catre autoritatea unionala – Comisia Europeana – in cazul in care un stat UE incalca legea.
Autor: Mircea Apostolescu