Bruxelles-ul nu vrea sa supere SUA in problema vizelor pentru romani, polonezi si bulgari
Articol de , 13 octombrie 2014, 16:18
Comisia Europeana considera ca, in acest moment, nu este potrivita suspendarea dreptului cetatenilor americani si canadieni de a intra fara viza in state ale Uniunii Europene in conditiile in care Statele Unite si Canada nu aplica aceleasi inlesniri de acces Romaniei si altor 4 state membre UE, potrivit unui raport adoptat vineri de executivul comunitar si citat de EurActiv.com
In 20 ianuarie 2014, a intrat in vigoare un Regulament european care cere statelor UE sa „reactioneze in comun” in privinta vizelor, in special in cazurile in care tarile terte ii supun pe catatenii UE „unui tratament diferentiat”.
In baza acestui Regulament, Comisia a fost notificata de Bulgaria, Croatia, Cipru, Polonia si Romania cu privire la faptul ca cetatenii lor sunt obligati in continuare sa ceara vize atunci cand calatoresc in urmatoarele tari terte: Australia, Brunei, Canada, Japonia si Statele Unite ale Americii.
Tarile UE ar fi trebuit, teoretic, in baza principiului solidaritatii comunitare, sa reactioneze sanctionand aceste tari, dar Comisia a evitat sa ia o decizie transanta de a le cere tuturor statelor membre UE sa impuna un regim de vize statelor terte care nu aplica principiul reciprocitatii.
„Comisia considera ca, in acest stadiu, nu ar fi oportun sa se suspende scutirea de la obligativitatea vizelor pentru anumite categorii de resortisanti ai tarilor terte in cauza”, a informat Directia Generala Afaceri Interne (DG Home) a Comisiei Europene.
In schimb, executivul comunitar a stabilit „un cadru de reuniuni tripartite periodice intre tara terta, statul membru (statele membre) in cauza si Comisie”, adica a luat o decizie care nu angajeaza in niciun fel.
Bruxelles-ul a adoptat vineri un raport de evaluare a situatiei de non-reciprocitate cu anumite tari terte in materie de vize.
Non-reciprocitatea vizelor se refera la cazurile in care cetateni ai unei tari non-UE se bucura de calatorii fara vize in UE, dar aceste tari cer cetatenilor unora dintre statele UE sa obtina vize pentru a calatori pe teritoriul lor.
In urma acestor intalniri, vineri, a fost adoptat raportul in care se considera ca ar fi inoportuna impunerea reciprocitatii cu statele terte, printre care SUA si Canada.