Bucuresti 2014 > Capitala europeana a cladirilor periculoase
Articol de Vicentiu Andrei, 13 octombrie 2014, 07:30
Deși pericolul reprezentat de clădirile lăsate in paragină de către proprietari este prezent, la tot pasul, in special pe străzile din centrul Bucureștiului, autoritățile locale rămân neputincioase in ceea ce privește combaterea acestui fenomen.
Odată cu trecerea anilor, pericolul devine tot mai mare, deoarece imobilele se degradează tot mai mult.
Bucureștenii s-au învățat intr-atat cu inscripțiile ce avertizează cu privire la pericolul prăbușirii unor bucăți de tencuială, încât le ignoră și circulă pe trotuarele aflate sub amenințare, pentru că nu au pe unde pe alt undeva.
In București, mai ales in zonele „istorice”, din sectoarele 1,2,3,4 și 5, multe imobile se afla intr-o stare de degradare accentuată.
Nu doar tencuiala de pe fațade stă să se desprindă, ci și balcoanele sau chiar părți întregi din pereții acestor clădiri sunt in pericol să se prăbușească.
Ele ar putea răni oricând pietonii care trec pe trotuar, pe lângă aceste case.
Proprietarii unora dintre aceste imobile se mulțumesc să afișeze pe fațade anunțuri de tipul: „Atenție! Cade tencuiala!”.
Alti proprietari nu pun nici macar asemenea avertismente. Proprietarii respectivi profită de legislația foarte permisiva care da posibilitatea autorităților locale, în speță Primariei Capitalei, să îi amendeze doar o singură dată, dacă nu își întrețin imobilul.
Este, însă de menționat faptul că afișarea, pe fațada imobilului, a avertismentului cu privire la posibilitatea de cădere a tencuielii sau a unor părți din construcție nu il exonereaza pe proprietarul respectiv nici de răspunderea civila pentru eventualele pagube materiale produse unor mașini sau unor alte imobile, nici de răspunderea penală, in cazul rănirii sau in cel al decesului uneia sau mai multor persoane, provocate de prăbușirea unor părți din construcția pe care o deține.
Desigur, adevărata soluție ar fi aceea a modificării legislației, astfel încât să le permită autorităților locale să ia măsuri mult mai drastice împotriva acelor proprietari care își lasa imobilele să se degradeze până în punctul in care ajung să constituie pericole publice.
Un exemplu este bulevardul Dacia, o zona rezidențială de lux a Bucureștiului.
Cu toate acestea fațadele unora dintre blocuri nu sunt reparate de către proprietari si reprezinta un pericol permanent pentru trecatori.
Unele dintre clădirile pericol se află în litigiu, procesele durând de mulți ani.
Altele sunt lăsate pur și simplu să se autodemoleze, proprietarii sperand să poată construi alte imobile, cu destinație comercială.
Un reportaj realizat de Mircea Apostolescu