Ziua Europeană a părinţilor!
Articol de Stefania Grigore, 14 octombrie 2014, 12:30
In fiecare an, in a doua zi de marti din luna octombrie, se celebreaza Ziua Europeana a parintilor.
Meseria de parinte este cea mai grea din lume, si singura pentru care nu exista pregatire. Nimeni nu ne da o diploma ca stim suficient, ca sa putem creste un copil sanatos, armonios dezvoltat fizic si psihic si fericit. Nu putem decat sa ne straduim si sa invatam pas cu pas.
Cat de mult se implica parintii, la ora actuala, in educatia copiilor?
Cum functioneaza dialogul intre generatii sau intre scoala si familie?
Probleme de loc simple daca tinem cont, de exemplu – zeci de mii de copii au cel putin un parinte plecat la munca in strainatate – numarul acestora fiind in crestere fata de anul trecut – potrivit Directiei pentru Protectia Copilului.
Este doar o situatie in care relatia parinte-copil are de suferit.
Mai este cazul familiilor despartite – al caror numar este in crestere sau situatia familiilor cu dificultati financiare.
Probleme de comunicare exista si in familiile in care sunt prezenti ambii parinti.
Festivalurile de parenting, evenimente mai recente in societatea romaneasca in comparatie cu alte tari europene, prezinta diferite modalitati pentru crearea unor relatii de familie armonioase.
Au loc asa numitele workshopuri pentru bunastarea parintilor.
Si asta inseamna discutii despre mituri si scenarii zilnice la care o familie este expusă.
La final, participantii vor avea niste instrumente practice ce pot fi folosite in construirea unei relatii frumoase.
Pentru a veni in ajutorul adultilor a fost creat site-ul parintiinformati.ro care ofera solutii si consiliere spune Andreea Olteanu psihoterapeut.
Cercetarile au demonstrat si ca, cel putin in orasele mari, parintii socializeaza mai putin cu cei mici. De aceea au fost create si programele de joc, joaca si dezvoltare, precum si comunitatile parinti-copii, unde adultii sunt invatati sa se joace.
Parintii mai trebuie sa stie ca “principiile” mostenite din mosi-stramosi,din categoria: bataia e rupta din rai, copilul trebuie sarutat doar in somn sau, unde da mama, creste! sunt profund gresite si nu reprezinta altceva decat abuzuri asupra copiilor.
In nici un caz educatia nu se face cu batul sau cu vorbele dure sau urate, spune psihologul Diana Stanculeanu. Aceste comportamente ale parintilor lasa urme grele si copilul are toate sansele sa devina un adult cu probleme, violent la randul sau, cu ceilalti copii, mai tarziu, in cuplu si cu viitorii sai copii.