Pregătiri împotriva virusului Ebola
Articol de , 15 octombrie 2014, 00:15 / actualizat: 15 octombrie 2014, 14:33
Autoritățile române se pregătesc pentru eventualitatea apariției unor cazuri de infectare cu virusul Ebola pe teritoriul țării noastre. Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat că la Institutul Matei Balş din Capitală a fost pregătit un etaj iîntreg cu laborator propriu și cu circuit separat. Condiţiile de izolare sunt cele standard recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar personalul este instruit zilnic asupra modului de manipulare a echipamentului. În perioada următoare va fi amenajat și un spital de campanie cu 20 de paturi, a precizat oficialul guvernamental. Mai mulți români care au fost la muncă în țări din Africa de Vest și care s-au întors recent în țară se află în prezent sub supraveghere medicală.
Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu fluidele corporale ale persoanelor infectate. Perioada de incubație durează până la trei săptămâni, perioadă în care boala nu se transmite, spun doctorii. Din acest motiv este important ca o persoană care vine dintr-o ţară afectată şi constată că are febră să contacteze autoritatea de sănătate publică, să fie izolată şi diagnosticată şi să fie identificaţi toţi contacţii acelei persoane, mai spun specialiștii din domeniul medical.
Epidemia de febră hemoragică produsă de virusul Ebola a făcut peste 4.000 de victime până acum. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că există două vaccinuri promițătoare în lupta cu acest virus; unul dezvoltat de o firă britanică și altul de Agenția de Sănătate Publică a Canadei. OMS speră că primele rezultate ale testelor asupra acestor două vaccinuri să apară până în decembrie, iar faza ce va permite evaluarea eficacităţii lor în ţările afectate sa înceapă în ianuarie-februarie 2015.
Rata de mortalitate în cazul infectării cu virusul Ebola ajunge până la 90% şi nu există deocamdată niciun tratament omologat.