Vaccinarea antigripală este singura metodă de prevenţie activă
Articol de Sabina Lapadatescu, 17 octombrie 2014, 13:23
Cu toţii realizam o prevenţie de bază prin alimentaţie, îmbrăcăminte, evitarea contactului cu persoane infectate, însă, pentru a preveni efectiv gripa, trebuie ca organismul să se apere împotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripală.
Vaccinarea împotriva gripei oferă o protecţie de aproximativ 70-80% împotriva manifestării clinice a bolii în rândul adulţilor sănătoşi şi se recomandă a fi efectuată începând cu lunile septembrie-octombrie. Organismul are nevoie de cel puţin 2 săptămâni de la vaccinare pentru a fabrica anticorpi împotriva virusului.
Vaccinarea se poate realiza pe toata durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la începutul toamnei, iar imunitatea dureaza cel mult 1 an.
Vaccinul se poate face de la vârsta de 6 luni încolo, a precizat managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, doctor Adrian Streinu Cercel. O răceală însoţită de stări febrile este însă, o contraindicaţie serioasă.
În ceea ce priveşte tratamentul este important de ştiut că antibioticele nu au eficacitate în cazul virusurilor. Ele se administreaza doar în cazul suprainfecţiilor bacteriene. Ca tratament etiologic, sunt recomandate medicamentele antivirale.
În formele uşoare şi comune, terapia constă în izolarea pacientului la domiciliu, în camere bine aerisite şi ventilate, sub tratament simptomatic şi suportiv cu antipiretice (reduc febra), doze mari de vitamina C, antiseptice orale, descongestionante nazale, mucolitice.
Doctorul Adrian Streinu Cercel e explicat, de asemenea, care sunt riscurile automedicaţiei: