Minsterul Sănătăţii a lansat un sistem naţional destinat pacienţilor aflaţi în stare critică

Articol de Sabina Lapadatescu, 20 octombrie 2014, 16:01
Sistemul cuprinde un pachet de acţiuni prioritare menite să acopere deficitul de finanţare şi să asigure un tratament adecvat al pacientului înainte şi după internarea în spital. Sunt vizate, în principal, cazurile de infarct miocardic acut, accident vascular cerebral şi traumă.
„100.000 de pacienţi vor beneficia în fiecare an de cele cinci acţiuni prioritare. Justificarea pentru a face aceste programe naţionale ale Ministerului Sănătăţii o reprezintă costurile foarte ridicate ale îngrijirii acestor pacienţi, care nu pot fi acoperite în totalitate de Casele judeţene de asigurări, ceea ce ar fi generat o lipsă de echipamente, o lipsă de dispozitive şi medicamente pe secţiile în care, practic, se face diferenţa între viaţă şi moarte. Iar dacă intervenţia la pacientul critic nu este promptă, atunci practic gestiunea cazului respectiv este pierdută.”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Cele două programe lansate astăzi sunt destinate celor care au suferit un accident vascular cerebral sau traume. Primul se desfăşoară în 7 unităţi sanitare pentru moment, urmând a fi extins anul următor. „Este soluţia modernă de salvare a handicapului pentru aceşti pacienţi”, a explicat ministrul Bănicioiu.
Programul pentru traume are o adresabilitate de 400.000 de pacienţi şi se desfăşoară în 18 unităţi sanitare. Acesta „îşi propune să finanţeze dispozitivele medicale, în special bolnavilor cu fracturi”, potrivit ministrul Sănătăţii.
Bugetul alocat sistemului este de 200 de milioane de lei, iar banii vor fi folosiţi la achiziţionarea de medicamente şi materiale sanitare necesare printre îngrijirii pacienţilor din secţiile de terapie intensivă.