Bucureşti FM îţi spune unde te distrezi azi in Capitală
Articol de Stefania Grigore, 28 octombrie 2014, 10:41 / actualizat: 28 octombrie 2014, 12:37
București FM îți recomandă pentru cea de a cincea zi a Festivalului Naţional de Teatru, Tipografic majuscul, o poveste cutremurătoare din dosarele securității adusă pe scenă de Gianina Cărbunariu, împreună cu actorii: Cătălina Mustață, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Mihai Smarandache, Silvian Vâlcu. Spectacolul este o coproducţie dramAcum şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Nitra, Slovacia. Bucureștenii au ocazia să îl vadă, în această seară, de la ora 18.30, la Sala Studio a Teatrului Odeon, partenerul proiectului.
Pianistul de reputație internațională Andrei Gavrilov revine pe scena Ateneului Român, de la ora 19.oo, într-un recital extraordinar cu piese din creația compozitorilor Chopin, Rahmaninov, Scriabin și Prokofiev. Briliant și surprinzător prin resursele lui, parcă nicicând complet explorate, Andrei Gavrilov a câștigat celebrul și dificilul concurs de pian Ceaikovski la 18 ani.
Si pentru ca e marti, iti spun ca exista o sarbatoare care face inconjurul lumii, o zi extraordinara prin definitie, este MARDI GRAS /ˈmɑrdiɡrɑː/sau Fat Tuesday sau, de ce nu, martea grasa…pur si simplu! Masti, costume, dans, un carnaval in toata regula. Cam asta se vrea a fi si petrecerea after work, ce incepe la 22.oo, la Bordello. Lasa de-o parte business cardul, poti castiga un voucher de 500 de lei pe care sa-l folosesti oricand ai chef.
Nu doar relieful și arhitectura fac din Cehia un loc de care să te îndrăgostești; cultura, bucătaria și frumusețea oamenilor sunt factori importanți. Să nu uităm că de aici provine Franz Kafka ori, desigur, faimoasa Pilsner despre care se vorbeste la Seara Culturală Cehă, un eveniment marca Smart Change, de la ora 19.00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Ni se întâmplă, cred, tuturor să ne facem o idee despre cineva, o impresie la prima vedere, care să se schimbe total odată ce persoana respectivă începe să vorbească. Forţa cuvântului este extraordinara. Cuvântul poate să ne fie prieten daca stim să îl stăpânim sau duşman feroce daca nu il articulam corespunzator. Fundatia Calea Victoriei organizeaza de la ora 19.oo, Atelierul de dictie si vorbire, cu scopul declarat de a utiliza râsul ca identitate şi eliberare.
Şi azi Festivalul „Les Films de Cannes a Bucarest / Filmele de la Cannes la Bucureşti” are un program bogat.
La Cinema Studio:
– de la ora 13.30’, Romanian Short Waves 2, scurt-metraje promovate la Cannes în afara Festivalului propriu-zis;
– de la ora 16, drama istorică „Jimmy’s Hall” realizată de Ken Loach;
– de la ora 18.30′, comedia „Amour Fou”, al şaselea film regizat de austriaca Jessica Hausner a cărui acţiune este plasată în 1810, în Berlin, şi este inspirată de povestea adevărată a scriitorului Heinrich von Kleist şi a iubitei lui, Henriette Vogel;
– de la ora 21, drama „Clouds of Sils Maria” realizată de Olivier Assayas cu Juliette Binoche, Kristen Stewart şi Chloë Grace Moretz.
La sala Elvira Popescu a Institutlui Francez:
– de la ora 12.30′, „Piaţa Universităţii – România”, de Stere Gulea, Sorin Ilieşiu, Vivi Drăgan Vasile;
– de la ora 14.30′, „Videograme dintr-o revoluţie”, de Harun Farocki şi Andrei Ujică;
– de la ora 20.30′, documentarul „Maidan” realizat de Sergei Loznitsa care a surprins momente unice din culisele conflictelor care au dus la moartea a câtorva zeci de oameni în timpul protestelor de la Kiev. Proiecţia este urmată de o sesiune de întrebări ale publicului şi răspunsuri date de realizator.
Cinema Patria:
– de la ora 12, „Quai d’Orsay” de Bertrand Tavernier;
– de la ora 16, drama spaniolă „Hermosa Juventud / Frumoasa frumuseţe” realizată de Jaime Rosales şi distinsă cu Premiul Juriului Ecumenic în secţiunea Un Certain Regard;
– de la ora 18, „Force Majeure / Turist” , în regia lui Ruben Östlund, câştigător al Premiului Juriului în secţiunea Un Certain Regard şi propunerea Suediei la Oscar;
– de la ora 20.30′, „Saint Laurent” în regia lui Bertrand Bonello, propunerea Franţei la Oscar ce prezintă un deceniu de modă, droguri, sex şi glorie din viaţa lui Yves Saint Laurent interpretat de Gaspard Ulliel.
Cea de-a III-a ediţie a Galei Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” continuă cu concertul susţinut, de la ora 19, de Ansamblul „Archaeus” condus de Liviu Dănceanu.
De la aceeaşi oră, în cadrul Stagiunii de marţi seară violonistul Mircea Dumitrescu acompaniat la pian de Verona Maier interpretează, la sala mică: Sonata nr. 8, în sol major, op. 30, nr. 3 de Beethoven, Rondo în la major de Schubert şi Sonata nr. 3, în re minor de Brahms.
În cadrul Bienalei Naţionale de Arhitectură, la sala Frescelor a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, de la ora 17 sunt prezentate nominalizări şi premii pentru secţiunea „Arhitectura spaţiului interior”. Luc Kamperman susţine conferinţa „The Art of Work”.