Bucuresti FM iti recomanda cartea de week-end – Dictionarul imposibilului
Articol de , 1 noiembrie 2014, 10:17
„Era pe la sfârșitul anului 1990, la o Sărbătoare a Cărții în Saloanele Primăriei din Paris.
Aidoma articolelor din acest dicționar, scriitorii erau așezați unul după altul ăn ordine alfabetică, disparat și complementar, cei mai cunoscuți oferindu-le în mod indirect posibilitatea de a fi descoperiți față de public și celorlalți scriitori, în fața cărora mulțimea era mult rarefiată.
Remarcasem de câteva minute un domn între două vârste care într-un colț al standului meu, aștepta un moment de respiro. Ținea sub braț un masiv dosar verde, așa că am început să bănuiesc ce era mai rău” (….)
Profitând de o clipă liberă când îmi umpleam stiloul cu cerneală, domnul cu dosarul verde s-a apropiat și m-a abordat direct: „V-am citit toate cărțile și, deci știu că vă pot povesti ceea ce mi s-a întâmplat.”.
Așa începe cartea „Dicționarul imposibilului” scrisă de Didier van Cowelert și apărută în traducere românească la editura Baroque Books.
Aici autorul încearcă o altă abordare a realității ajungând astfel să atingă subiecte de la bluf la războiul psihologic, de la binefacerile indiferenţei la vindecări inexplicabile, de la pista stelelor la autorii nuvelei „Titanic“.
Didier van Cowelert conturează cu umor o surprinzătoare panoramă a unora dintre cele mai neobişnuite fenomene – întâmplări care, la prima vedere, par imposibile, dar au totuşi o explicaţie susţinută de dovezi validate ştiinţific.
Iar cititorii vor afla mai multe despre „Spioni extrasenzoriali, Umorul terapeutic , Dragostea şi gheaţa , Apariţia ghindei duble , Neadevărurile hipnozei , Victor Hugo şi spiritismul și… multe altele.
Insa dincolo de toate acestea însăși viața autorului pare desprinsă de undeva dintr-o ficțiune pentru că Didier wan Coweler, este scriitor francez de origine belgiană născut în 1960 și care a început să scrie încă de la 8 ani, fiind publicat de editura Gallimard.
Dar recunoașterea literară a venit mai târziu, în 1994 când i s-a acordat premiul Gallimard.
Însă indiferent de cât de mult seamană viața autorului și întrebările pe care acesta și le-a pus cu cele cuprinse în „Dicționarul imposibilului” nu veți lăsa cartea din mană până când nu veți întoarce și ultima pagină.
Autor: Cristina Toma