Sauna – terapie și relaxare
Articol de Sabina Lapadatescu, 4 noiembrie 2014, 14:08
Pe lângă faptul că induce o stare de relaxare profundă, sauna are efecte terapeutice dovedite. Reduce inflamaţia mucoasei respiratorii, atenuează durerile de la nivelul articulaţiilor şi îmbunătăţeşte metabolismul. Pentru a obţine rezultate, o şedinţă de saună ar trebui să dureze aproximativ 15 minute.
Indiferent dacă este uscată sau umedă, sauna ar trebui să cuprindă trei etape: una de încălzire, una de răcire şi cea de-a treia, de repaus. După faza de răcire, se recomandă un duş cu apă călduţă. Repausul se face într-o cameră învecinată, la o temperatură normală. Spre deosebire de celelalte două faze, cea de încălzire se poate repeta, însă acest lucru depinde de gradul de toleranţă la căldură a persoanei în cauză.
Şedinţele de saună uscată se recomandă de maximum două-trei ori pe săptămână, iar cele de saună umedă se pot face în fiecare zi. Sauna este inclusă în primele cinci metode de detoxifiere, fiind frecvent recomandată de medici. Căldura determină transpiraţia abundentă şi, totodată, deschide porii pentru eliminarea reziduurilor din corp.Persoanele care aleg sauna ca metodă de detoxifiere ar trebui să ceară, în prealabil, sfatul medicului.
Este bine de știut că cei care obişnuiesc să meargă la saună sunt mai puţin predispuse la infecţii respiratorii şi la boli inflamatorii. Sauna este considerată una dintre cele mai bune metode de combatere a stresului şi a anxietăţii.