Consumul fructelor de rodie ajută protejarea sistemului imunitar

Articol de Sabina Lapadatescu, 5 noiembrie 2014, 13:10
Suntem în plin sezon de rodii, aşa că e bine de ştiut care sunt beneficiile pe care ni le aduc aceste fructe exotice pentru sănătate. Deşi ne dau bătai de cap când vine vorba să le desfacem, rodiile sunt un adevarat cocktail de sănătate.
După ce au vorbit ani la rând despre beneficiile extraordinare ale consumului fructelor de rodie, specialistii în nutriţie şi doctorii prezintă noi studii în care atrag atenţia şi asupra componentelor valoroase conţinute de coaja rodiei.
Sucul sau fructele de rodie ajută la protejarea sistemului imunitar şi a celui circulator sau la scăderea colesterolului. În plus, nutritioniştii din Turcia atrag atenţia că studii efectuate în ultimul timp la nivel mondial au demonstrat că şi coaja rodiei are beneficii asupra sănătăţii, în multe aspecte mai importante decât cele ale sucului de rodie.
Datorită componentelor nutriţionale valoroase pe care le conţine, coaja de rodie sub formă de ceai scade colesterolul, previne degradarea celulelor datorită antioxidanţilor, ajută la prevenirea cancerului de stomac, prostată sau pancreas şi a diabetului.
Rodiile sunt delicioase în sucuri, salate şi, mai ales, în sosuri. Nu uitaţi şi de sosul de rodii – salatele vor fi mult mai bune dacă puneţi acest ingredient.
Beneficiile rodiilor:
- Au efect anti-îmbătrânire, ajutând la menţinerea elasticităţii şi fermităţii pielii. Sunt pline de antioxidanţi, ceea ce înseamnă că previn oxidarea celulelor şi formarea radicalilor liberi. Studiile au arătat că au o valoare antioxidantă de câteva ori mai mare decât a ceaiului verde sau a vinului roşu.
- Sunt recomandate în curele de slabire, deoarece conţin puţine calorii. 100 de grame de rodii conţin 68 de calorii.
- Au proprietăţi anti-inflamatorii. Studiile au arătat ca un consmum regulat de rodii reduce inflamaţia de la nivelul încheieturilor, la persoanele care suferă de artrită.
- Au proprietăţi antivirale, antibacteriene, previn diareea şi o tratează.
- Scad riscul de a dezvolta cancer de san.
- Sunt bogate în vitamina C, potasiu, fier, tiamină, niacină, acid folic, vitamina B, E, K si A, plus alte vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.
- Rodiile joacă un rol important în prevenirea bolilor de inimă, scad nivelul LDL (lipoproteinele cu densitate scazuta, colesterolul „rău”) din organism.
- Sunt eficiente în combaterea aterosclerozei.
- Conţin fitochimicale care ajută la stimularea receptorilor de serotonină şi estrogen, eliminând în acest fel simptomele depresiei şi întărind masa musculară.
- Sucul de rodii este recomandat gravidelor, deoarece protejează creierul fătului de diverse posibile afecţiuni şi nu în ultimul rând contribuie la menţinerea sănătăţii dinţilor.
E bine de ştiut că rodiile nu trebuie combinate cu anumite medicamente, aşadar dacă urmaţi un tratament, nu uitaţi să vă întrebaţi medicul daca aveţi voie să consumaţi rodii.