Duel al declaratiilor intre Washington si Budapesta
Articol de , 7 noiembrie 2014, 19:36
Tensiunile crescande dintre SUA si Ungaria au ajuns la nivelul de duel al declaratiilor oficiale.
Statele Unite fac presiuni asupra Ungariei din cauza cooperarii cu Rusia pe chestiuni legate de energie, a declarat, pentru prima oara, premierul ungar Viktor Orban, potrivit presei ungare de vineri, citata de AFP.
„Statele Unite supun Ungaria unei puternice presiuni” deoarece se tem de o „apropiere de Rusia”, a spus acesta, joi seara, la capatul unei discutii, la Munchen, cu Horst Seehofer, seful guvernului regional al Bavariei.
Potrivit lui Viktor Orban, iritarea SUA ar fi direct legata de sustinerea acordata de Budapesta proiectului gazoductului South Stream al gigantului rus Gazprom.
South Stream, proiect pe care Ungaria il sustine puternic, a fost blocat de Uniunea Europeana in cadrul sanctiunilor vizand Moscova in conflictul cu Kievul, sanctiuni pe care Ungaria le-a calificat drept „contra-productive”.
Orban mai afirma ca Washington reproseaza Ungariei si finantarea printr-un credit rusesc al extinderii unicei centrale nucleare ungare.
Victor Orban a pledat ca politica sa nu este „pro-rusa, ci pro-ungara”. Alegerile energetice ale Ungariei, a subliniat el, nu vizeaza decat „intarirea competitivitatii” economice, „reducand in acelasi timp dependenta”.
Premierul conservator si populist de la Budapesta, acuzat de deriva autoritara de criticii sai din Ungaria si de o serie de tari occidentale, s-a abtinut pana in prezent sa comenteze reprosurile facute de Washington incepand cu finalul verii.
In septembrie, presedintele Barack Obama a citat Ungaria printre tarile unde exista „o amenintare impotriva societatii civile”.
In ultimele saptamani tonul a devenit mai dur dupa ce diplomatia americana a deplans oficial „evolutia negativa” a Ungariei
La jumatatea lunii octombrie doamna Andre Goodfriend, ataşatul cu afaceri al ambasadei americane din Budapesta, citata de The New York Times, a declarat ca tensiunile bilaterale între Statele Unite şi Ungaria din cauza corupţiei din sistemul public ungar ar putea obstrucţiona colaborarea în calitate de aliaţi.
Diplomaţii americani care monitorizează corupţia din sistemul public ungar de peste un deceniu au observat „o degradare a situaţiei, o tendinţă descendentă”, afirmă Andre Goodfriend. „Această situaţie, dacă va continua în acest mod, va face imposibilă colaborarea ca aliaţi. Vrem să evităm ajungerea într-un astfel de punct”, a subliniat Goodfriend.
Ea a mai anuntat ca sase oficiali guvernamentali ungari suspectaţi de corupţie, printre care si directoarea fiscului, sunt vizaţi de interdicţii privind intrarea în Statele Unite.
În acest context, Judit Fulop, purtătorul de cuvânt al Ministerului ungar de Externe, a cerut Statelor Unite să ofere toate informaţiile necesare privind presupusele cazuri de corupţie.