Tradițiile culinare pescărești, reînviate la competitia „Pește ca la Mila 23”
Articol de , 7 noiembrie 2014, 13:27
Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” a organizat, în satul Mila 23 (Delta Dunării), prima ediție a competiției gastronomice “Pește ca la Mila 23″, realizată în cadrul proiectului “Crișan + Caraorman + Mila 23 – Ecoturism pentru viitor”.
Cele 5 familii participante au fost selectate în urma numeroaselor premiilor obținute la festivalurile culinare organizate în Delta Dunării, dar și la nivel național, care promovează gastronomia tradițională pescărească.
Prin organizarea acestei competiții, Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” și-a propus ca fiecare familie să se specializeze în câteva produse reprezentative, astfel încât traseul culinar sa aibă atât diversitate, cât și o amprentă personală.
Astfel, cele 5 gospodării pescărești vor fi integrate în traseul culinar “Pește ca la Mila 23”, parte a primului pachet integrat de ecoturism din Delta Dunării, ce va fi disponibil din primăvară în triunghiul Crișan-Caraorman-Mila 23.
Selecția culinară a cuprins numai preparate pe bază de pește și deserturi tradiționale, precum ardei umpluți cu pește, crap la proțap, crap pe varză, plachie de știucă, măruntaie de știucă la ceaun, varenchi, babka, scrumbie marinată pescărească, saramură de somn, cârnați din pește, știucă umplută și casha.
«Amintirile mele din copilărie sunt încă foarte vii. La noi în sat, peștele era mâncarea de zi cu zi, și doar duminica sau în zilele de sărbătoare mâncam carne de găină, porc sau vânat.
Și atunci ca și acum, fiecare gospodină se mândrește cu propriile delicatese, bazate pe rețete moștenite din generație în generație.
Atât timp cât tradiția se continuă, suntem bucuroși să facem pentru turiști dintr-o masă tradițională de pește o adevarată sărbătoare» a declarat Ivan Patzaichin.
Juriul a fost format din Ivan Patzaichin, prof. Vintilă Mihăilescu, antropolog, și Teodor Frolu, vicepreședintele Asociației “Ivan Patzaichin – Mila 23” și promotor al mișcării Slow Food în România.
În urmă cu 2 ani, Vintilă Mihăilescu a condus echipa care a documentat cunoașterea gastronomică tradițională specifică Deltei Dunării, în trei localități (Mila 23, Chilia Veche, Sfântu Gheorghe) pe baza unei cercetări de specialitate.
Studiul s-a concretizat într-un ghid de cercetare, publicația “La masă cu oamenii Deltei: gastronomia tradițională din Delta Dunării”, printr-un proiect al Asociației “Ivan Patzaichin – Mila 23”.
«Gospodinele din Delta sînt bucătărese extraordinare şi, ca orice gospodină, fiecare are „secretul” ei, care face ca acelaşi storceac sau aceeaşi ştiucă umplută să nu fie aceleaşi pretutindeni.
De aceea, competiţia nu a fost pentru „cea mai bună gospodină” (ar fi fost greu de ales…), ci pentru preparatul care i-a ieşit cel mai bine şi o poate reprezenta pe viitor în faţa turiştilor.
Problema pare să fie că turistul, devenit „clientul nostru”, a introdus şi o serie de „adaptări” ale bucătăriei lipoveneşti şi „inovaţii” , de la chifteluţele făcute ca la recepţii la pizza de peşte.
Vechile reţete s-au păstrat însă şi, cu puţină persuasiune, sînt aduse înapoi pe masa musafirilor.
Va fi unul dintre rolurile proiectului» a copletat Vintilă Mihăilescu.
În ultimii ani, gastronomia locală deltaică a fost din plin influențată de turismul de masă, fiind tot mai des întâlnite interpretările “moderne” ale preparatelor tradiționale.
De aceea, ne propunem ca acest circuit gastronomic să recupereze o tradiție și să ofere turiștilor o experiență culinară autentică, prin care este încurajată revenirea la practicile culinare tradiționale.
Proiectul Crișan + Caraorman + Mila 23: Ecoturism pentru viitor este finanțat cu suma de 142.909,02 Euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, și deși este localizat în principal în triunghiul Crișan – Caraorman – Mila 23, activitățile pe care le propune pot reprezenta soluții de dezvoltare durabilă pentru întreaga Deltă.
Proiectul este realizat de Asociația “Ivan Patzaichin – Mila 23” în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română (SOR), și se bucură de sprijinul unor parteneri strategici relevanți: Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Primăria Crișan, Asociația de Ecoturism din România.