Plasarea unei sonde pe o cometă o premieră în domeniul exploarării spaţiale
Articol de Stefania Grigore, 12 noiembrie 2014, 10:34
Sonda spaţială europeană Rosetta va încerca să plaseze un mic robot pe suprafaţa unei comete, pentru a afla răspunsuri despre evoluţia Sistemului Solar.
Această misiune de arheologie spaţială a început acum zece ani, când sonda a fost lansată de Agenţia Europeană, iar dacă şi ultimele verificări arată că totul funcţionează bine, manevrele se desfasoară astăzi, derulându-se la peste 500 de milioane de kilometri depărtare de Pământ.
Robotul laborator Philae va fi aşezat pe suprafaţa corpului cosmic şi va lua primele imagini realizate vreodată pe suprafaţa unei comete. De asemenea, va face şi prima analiză a materiei din care este alcătuită.
Rosetta va efectua o serie de manevre pentru ca legătura cu Philae să poată să fie restabilită la două ore după desprinderea robotului. Imediat după ce Rosetta îl va lansa pe Philae, specialiştii vor primi imagini, la fiecare oră, în timpul coborârii robotului, realizate de camerele video ale sondei.
Însă nimeni nu ştie ce îl va aştepta pe Philae atunci când va ajunge pe cometă, pentru că acolo nu are o pistă de sosire lungă şi plată, în ciuda eforturilor depuse de savanţi pentru a găsi cel mai bun loc de coborâre pentru Philae. Acesta va coborî în situl J, denumit Agilkia.
Agilkia este o zonă de aproximativ un kilometru pătrat, situată pe un mic lob al nucleului cometei. Zona este presărată cu stânci, ale căror mărimi variază între 50 centimetri şi 50 metri. Situl prezintă şi pante mai mari de 30 de grade, limita teoretic tolerată de trenul de aterizare al robotului Philae, care seamănă cu un vehicul 4×4.
Pentru aceste operaţiuni sunt mobilizate trei centre: ale Agenţiei Spaţiale Europene, ale Agenţiei Spaţiale Germane şi al celei franceze.