CONCURS > Ai vazut Vaticanul? Partea a patra!
Articol de Vicentiu Andrei, 13 noiembrie 2014, 08:05 / actualizat: 19 noiembrie 2014, 22:45
Vaticanul este pe pagina noastra de Facebook si daca vrei poti sa-l iei acasa!
Citeste articolul, raspunde corect pe Facebook la intrebarea de concurs iar la targul Gaudeamus BucurestiFM iti ofera o carte superba, “Vatican – toate picturile si frescele vechilor maestri”, de la Editura Litera.
Citeste acest articol de prezentare a Vaticanului si posteaza raspunsul corect pe pagina de Facebook Bucuresti FM, atentie, CA RASPUNS LA POSTAREA DE CONCURS.
Pentru mai multe detalii legate de regulament da click AICI!
Afla de AICI care sunt ascultatorii BucurestiFM care au raspuns corect la primele trei intrebari si intra in urna in data de 19 noiembrie!
BucurestiFM continua sa-ti prezinta povestea Vaticanului.
Este randul sculpturii „La Pietà” de Michelangelo.
Prima dintre cele patru grupuri statuare cu această temă a fost creată în 1499 şi 1500, când artistul avea 25 de ani.
Grupul statuar este realizat dintr-un singur bloc din marmură de Carrara.
De fapt, Michelangelo însusi mergea în carieră şi petrecea săptămâni întregi alegându-şi marmura pentru lucrările sale.
Fecioara, foarte tânără, aproape de vârsta Fiului coborât de pe cruce, constituie o viziune proprie dar şi foarte rară pentru Michelangelo.
Chipul Fecioarei,cu ochii ÎNCHIŞI este deosebit de expresiv, reprezentând durerea încremenită pentru veşnicie.
Statuia este făcută pentru a fi privită din faţă, spre deosebire de majoritatea statuilor lui Michelangelo realizate în rondbos (însemnând un tip de sculptură statuară care poate fi privită de jur-împrejur, fără ca vreuna din părtile sale să fie alipită unui fond si fără să adere la altă suprafată decât a piedestalului.
Capodopera se află la Vatican, în Bazilica Sfântul Petru, în partea dreaptă, şi se găseşte acolo din secolul XVIII.
Statuia a fost realizată pentru cardinalul francez Jean de Billheres, care fusese repartizat în Roma si este singura lucrare semnată de Michelangelo.
Această faimoasă operă de artă o întruchipează pe Fecioara Maria tinând în brate trupul lui Iisus după crucificare. Tema, de origine nordică, populară la vremea aceea în Franta, era mai puţin cunoscută in Italia.
Interpretarea dată de Michelangelo este unică deoarece este împleteste idealurile de frumusete renascentiste cu cele naturaliste.
Giorgio Vasari, primul istoric de artă din lume, scria că Michelangelo ar fi auzit într-o seară, pe când statuia se afla încă în atelierul său, cum că ar fi lucrarea unui alt sculptor. În acea noapte a sculptat, inscripţionat pe panglica de pe torsul Fecioarei: ” MICHAELA[N]GELUS BONAROTUS FLORENTIN[US] FACIEBAT” (Michelangelo Buonarroti, florentinul, a facut-o!). Şi povestea nu este anecdotică, aşa cum obişnuia Vasari uneori când nu avea o sursă veridică. A fost singura lucrare pe care a semnat-o vreodată. Mai târziu si-a regretat gestul, considerându-l o arogantă si a jurat că nu-si va mai semna niciodată vreo lucrare.
De-a lungul timpului, Pieta a suferit mai multe deteriorări. Patru degete de la mâna stângă a Fecioarei au fost sparte în timpul unei mutări fiind restaurate în 1736 de către Giuseppe Lirioni.
Cea mai mare distrugere a suferit-o la 21 mai 1972, în Duminica Rusaliilor când un geolog dezaxat mintal pe nume Laszlo Toth a intrat în capelă si a atacat sculptura cu un ciocan geologic strigând „Eu sunt Iisus Hristos”.
Martorii au luat bucătile de marmură care au sărit.
Mai târziu, unele dintre acestea au fost returnate, însă multe dintre ele nu, printre care si nasul Fecioarei, care a trebuit să fie reconstruit dintr-un bloc tăiat din spate.
După atac, capodopera a fost minutios restaurată si înapoiată bazilicii Sfântul Petru, imediat după intrare pe partea dreaptă, între Sfânta Usă si altarul Sfântului Sebastian, iar acum este protejată de un geam blindat.
Grupuri statuare cu aceeaşi temă şi titlu au mai fost sculptate de Michelangelo: Pieta Palestrina, aflată în Galleria Academiei din Florenţa, Pieta pentru Vittoria Colonna, la muzeul Boston, Pieta Bandini, în muzeul Domului din Florenţa şi Pietà Rondannini, ce se găseşte la Castelul Sforza din Milano,
La ultima Pieta, Rondannini, Michelangelo a lucrat lucrând până în ziua în care a plecat într-un alt atelier, să-i bucure şi pe cei din cer.
Autor: Liliana Popa