Ce putem mânca în perioada postului?
Articol de Sabina Lapadatescu, 14 noiembrie 2014, 10:31
De astăzi creştinii ortodocşii sunt în postul Crăciunului. Este vorba despre un post uşor, care ţine până pe 24 decembrie şi presupune o serie de interdicţii. Cei care vor să ţină tot postul, în cele 40 de zile vor mânca doar produse vegetale, făra carne şi produse lactate.
Pe lângă acestea, în fiecare weekend şi în câteva zile din cursul săptămânii se va putea consuma peşte. Ultima zi a postului- 24 decembrie este şi cea mai grea – atunci se ţine post negru.
Pentru a suplini carnea şi produsele lactate, specialiştii nutriţionişti ne recomandă o dietă pe bază de soia.
Expertul în nutriţie, Corina Iacobini, ne recomandă să înlocuim carnea cu produse de origine vegetală deosebit de bogate în proteine. Năutul şi soia se pot folosi pentru a prepara mâncăruri delicioase.
Hrişca se poate consuma în salata de fructa sau separat. De asemenea, pastele făinoase integrale, din care oul lipseşte, pot da savoare preparatelor în această perioadă.
Medicii spun că este important să respectăm o dietă sănătoasă şi după ieşirea din post. Asta pentru că dupa cele 40 de zile, organismul se adaptează la noul regim alimentar, iar consumarea în exces a unor produse de origine animală, eventual asociate cu consumul de alcool, poate să producă tulburări în special în sfera digestivă.