INS a refacut calculele privind PIB-ul si readuce Romania in grupul de frunte al UE
Articol de , 14 noiembrie 2014, 17:09
Produsul Intern Brut al Romaniei a crescut cu in trimestrul al treilea al acestui an cu 1,9% fata de trimestrul al doilea, a anuntat astazi Institutul National de Statistica(INS). O surpriza placuta, dupa ce, tot de la INS, cifrele indicau ca suntem in recesiune tehnica dupa doua trimestre consecutive de scadere a PIB fata de trimestrul anterior.
In schimb, datele – este adevarat, estimative – publicate astazi de INS, arata, pe de o parte, ca evolutia PIB-ului in Trim. I 2014 a fost de +0,5% fata de trim. IV din 2013 si pe de alta parte ca PIB-ul din trim. III este cu 3,3% mai mare ca cel din acelasi trimestru din 2013. In concluzie, pe primele 9 luni cresterea PIB este de 3,1% fata de aceeasi perioada din 2013. Scadere economica a fost numai in trim. II, cand PIB-ul s-a redus cu 0,3% fata de Trim. I.
Asta nu trebuie, totusi, sa ne facem sa uitam prabusirea din domeniul investitiilor, si in special cele din infrastructura, chiar daca scaderea cheltuielilor pentru infrastructura a permis guvernului sa afiseze un surplus bugetar la 30 septembrie. In plus, Romania nu a reusit sa compenseze reducerea fluxului de investitii din Vest cu investitii din Est. China se anunta ca mare investitor in Romania, in primul rand in energie, dar pana in prezent doar la nivelul de promisiuni.
Ca sa nu acuzam doar INS ca greseste statisticile, oficiul european de statistica Eurostat si-a facut si el “mea culpa”anuntand ca pe ansamblul zonei euro, in trim. I cresterea a fost de 0,3% fata de anuntul facut initial de 0,2%, iar in trim. II cresterea a fost de 0,1% fata de anuntul facut initial de 0%.
Una peste alta, daca cifrele de crestere se vor confirma si in trimestrul IV si Romania va avea in plus de PIB in jurul a 3% pe ansamblul lui 2014, ne vom situa nu chiar in fruntea, dar oricum in plutonul de frunte din UE. Asta pentru ca estimarile de toamna ale Comisiei Europene indica pentru intregul an 2014 o crestere 3,1% pentru Marea Britanie, de 3% pentru Polonia, de 3,2% pentru Ungaria si de 3% pentru Luxemburg, dar, toate, la mare distanta de Irlanda pentru care CE prevede o crestere de +4,6%.
“Greii UE” adica Franta si Germania au estimari de crestere pentru 2014 de 0,3% respectiv 1,3%. Germania, in special, se pare ca sufera mult si in urma razboiului sanctiunilor economice dintre Rusia si UE din cauza conflictului din Ucraina.