Studiu revista Nature: stilul de viata occidental imbolnaveste oamenii si planeta
Articol de , 17 noiembrie 2014, 14:28
Stilul de viata occidental, care s-a dovedit ca sporeste atat riscul de diabet, obezitate si cancer, cat si emisiile ce dioxid de carbon este, in acelasi timp, o problema de sanatate si una de mediu, conform unui studiu publicat de revista Nature si citat de EurActiv.com
Cercetatorii au analizat evolutia obiceiurior de a se hrani in cele mai populate 100 de tari ale lumii, intre 1961 si 2009 si au aratat ca dieta zilnica se modifica odata cu cresterea salariilor si cu urbanizarea extinsa. In ce priveste dieta, evolutia este catre stilul de hrana ocidental, care include cantitati mari de carne, zahar si grasimi, afirma cercetatorii.
In acelasi timp scade aportul de hrana sanatoasa in dieta zilnica.
“Cei care locuiesc in orase mananca mai putine fructe si legume si, in schimb, cumpara mancare de la fast-food-uri” a precizat David Tilman de la University of Minnesota. El a adaugat ca asemenea tendinte sunt foarte vizibile in tari percum Mexic, China si Tunisia.
Conform cercetatorilor, populatia lumii va consuma mai putine fructe si legume, dar cu 60% mai multe « calorii fara aport nutritiv »(empty calories) si cu 50% mai multa carne decat astazi. Asta va duce la o populatie mai obeza, cu mai multe zile de concediu medical, cun numar sporit de cazuri de diabet, boli cardiovasculare si, de asemenea, anumite tipuri de cancer.
In acelasi timp, studiul arata ca productia de carne de vita si de anumite specii de peste va deveni o problema de mediu si ca nivelul de emisii de bioxid de carbon din cauza industriei alimentare s-ar putea dubla daca stilul de viata occidental se va raspandi in lume.
« Daca trendul va continua, pana in 2050 vom fi cu 30% mai multi oameni pe Pamant, dar emisiile de dioxid de carbon vor spori cu 80% in comparatie cu nivelul de acum » a adaugat Tilman. « Industria alimentara produce mai multe emisii de bioxid de carbon decat automobilele si transporturile impreuna » a continuat el.
Ca sa mancam intr-un stil care nu dauneaza mediului, cercetatorii recomanda fie dieta Mediteraneana, fie sa devenim vegetarieni, fie o dieta combinata vegetariana si bazata pe peste.
Punctul comun al acestor diete este ca limiteaza numarul de cazuri de diabet, scade numarul de cazuri de boli cardiovasculare si, posibil, va bloca cresterea emisiilor de bioxid de carbon de-acum si pana in 2050.