UE exinde sanctiunile impotriva Rusiei, dar cauta si dialogul politic
Articol de , 17 noiembrie 2014, 15:11 / actualizat: 17 noiembrie 2014, 19:12
Europenii au decis astazi sa extinda lista persoanelor sanctionate pentru implicarea lor in conflictul din Ucraina. Conform unei surse oficiale citate de Agentia France Presse (AFP) ministrii de externe comunitari reuniti la Bruxelles au cerut diplomatiei comunitare sa propuna noi nume pe respectiva lista, nume care sa fie cele ale unor lideri separatisti. Noua lista nu va contine, deci, nume noi de responsabili rusi.
Aceste sancţiuni constau în îngheţarea activelor şi interdicţie de viză.
Sefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, citata de AFP a precizat, insa, ca Uniunea Europeană urmăreşte mai ales readucerea preşedintelui Vladimir Putin la masa negocierilor.
“Dar sancţiunile nu sunt un scop în sine. Ele pot fi un instrument dacă sunt însoţite de alte soluţii”, a insistat Mogherini, subliniind dubla necesitate “de a cere Ucrainei să se angajeze din nou în favoarea reformelor pentru a face din Ucraina un success” şi de a “relansa dialogul” cu Rusia.
De la 2 noiembrie, când au avut loc alegeri în autoproclamatele republici separatiste, alegeri considerate “ilegale” de UE, confruntările şi-au dublat intensitatea iar tarile Occidentale si NATO au acuzat Rusia că a trimis trupe combatante şi echipamente militare în sprijinul rebelilor proruşi, fapt negat de Moscova.
În ultimele 24 de ore, şase soldaţi şi trei poliţişti ucraineni au fost ucişi în estul ţării, potrivit autorităţilor.
“Trebuie ca acest dialog să continue şi să se intensifice. Este singura modalitate de a rezolva acest conflict astăzi. Prin urmare, este nevoie ca armele să înceteze. Sunt prea multe victime”, a pledat secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Harlem Desir.
“În momentul de faţă, există o situaţie extrem de tensionată, extrem de periculoasă şi toate eforturile depuse la şedinţa de astăzi vor urmări mobilizarea UE pentru a reitera necesitatea respectării regimului de încetare a focului şi integritatea teritorială a Ucrainei şi pentru a permite iniţiative destinare revenirii la negocieri diplomatice”, a adăugat el.
Pe de alta parte, ministrul ceh de externe, Lubomir Zaoralek, a confirmat ca noi sancţiuni economice im[potriva Rusiei sunt excluse în acest stadiu, afirmând că această decizie va fi abordată la summitul european prevăzut în decembrie.
UE a sancţionat deja sever Rusia pentru implicarea sa în acest conflict, interzicând unor bănci şi companii din sectoarele apărării şi al petrolului, între care gigantul Rosneft, finanţarea în Europa.
Aceste măsuri, adoptate în lunile iulie şi septembrie, au condus la probleme în economia rusă, dar ele nu au schimbat atitudinea lui Vladimir Putin care, din cate afirma agentiile de presa, se bucura de o imensa popularitate in Rusia.
In schimb, vineri, o sursă rusească „sus-plasată” citată de agenţia RIA Novosti a declarat ca Franţa are termen până la sfârşitul lui noiembrie să livreze Rusiei prima navă de război de tip Mistral, dacă nu vrea să se expună unor cereri „serioase” de compensaţii.
Cele doua nave de tip Mistral au fost comandate de marina militara rusesca santierelor din Saint Nazaire intr-o comanda de 1 miliard de euro, iar prima nava ar fi urmat sa fie livrata in cursul acestei luni.
Insa resedintele Francois Hollande a amanat de mai multe ori sa dea acordul guvernului pentru aceasta tranzactie, din cauza situatiei din Ucraina.