Oameni ai străzii și mijloace de transport în comun. Indiferența autorităților afectează cetățenii
Articol de , 18 noiembrie 2014, 10:13
A venit timpul friguros, cu ploaie și temperaturi ce tind tot mai mult catre zero grade celsius, așa că oamenii străzii își caută un adăpost cald și uscat.
Din păcate, ei nu apelează la serviciile de protecție socială ale Primariei Capitalei sau ale primariilor de sector.
Aleg, in schimb, canalele, ghenele de gunoi și minloacele de transport ale RATB. Desigur, nu este locul ideall de odihnă, dar măcar e cald și nu plouă.
Pentru călătorii care folosesc autobuzele și tramvaiele, prezența oamenilor străzii reprezintă, însă, un mare disconfort, din toate punctele de vedere.
Acești „călători” fara bilet sunt intr-o stare de murdărie fără seamăn, sunt purtatori de păduchi și diverse boli de piele, cerșesc și, de multe ori, sunt chiar agresivi.
Personajul din imagine împrăștia in tot autobuzul o duhoare pestilențiala și, in somnul lui chinuit, urinase pe el, pe scaunul pe care dormea și pe podeaua autobuzului.
Din păcate, în asemenea cazuri, lipsește atât reacția personalului RATB, șoferi, controlori de bilete, cât și cooperarea cu alte departamente ale Primăriei Capitalei, precum Poliția Locală sau Direcția de Asistență Socială a Municipiului București.
Scuza, in ceea ce îi privește pe polițiștii locali, este aceea că legea nu mai prevede și nu mai sancționează vagabondajul, nici măcar in chip de contravenție, și, de aceea, oamenii străzii nu pot fi constrânși să meargă la adăposturi.
Cei de la Protecție Socială spun, la randul lor, că nu există baza legală pentru ca, odată ajunși in adăposturile Primariei Capitalei, oamenii străzii să fie obligați să rămână acolo o durată mai mare de timp, spre exemplu pe timpul sezonului rece.
Intre lipsa parghiilor legale și neputința instituțiilor care ar trebui să gestioneze problema oamenilor străzii, cetățenii care plătesc impozite, taxe locale și legitimații de călătorie, sunt obligați să suporte condițiile absolut dezastruoase ale transportului public.
Autor: Mircea Apostolescu