Majoritatea oamenilor străzii din Capitală provin din alte judeţe!
Articol de Stefania Grigore, 19 noiembrie 2014, 15:10
Aproape 90% dintre oamenii străzii din Capitală provin din alte județe. Ei preferă să stea pe stradă pentru a câștiga bani.
Conform unui studiu sociologic încheiat săptămâna aceasta, aproape 90% dintre persoanele fără adăpost din București provin din alte județe ale țării. Cei mai mulți oameni ai străzii provin din județele Vaslui, Iași, Teleorman, Ialomița și Giurgiu. Dar județul care trimite cei mai mulți oameni ai străzii catre București este Alba, spune Cosmina Simean, șefa Direcției de Protecție Socială a Municipiului București.
Aproape 70% dintre persoanele fără adăpost din București sunt bărbați, a mai relevat studiul sociologic. Șefa de la Asistență Socială spune că Primăria Capitalei și primăriile de sector pun la dispoziția oamenilor străzii centre de adăpostire pe timp de noapte și centre rezidențiale, cu o capacitate totală de 1200 de locuri. Această capacitate acoperă cererea reală a persoanelor care își petrec ziua pe stradă. In adăposturile autorităților locale, oamenii străzii primesc o masă caldă, posibilitatea de a se spăla și haine noi. Ei pot beneficia de analize medicale, dar și de asistența juridică și in vederea găsirii și păstrării unui loc de muncă, afirmă Simean.
Însă, peste 90% dintre oamenii străzii preferă să nu apeleze la serviciile sociale și să stea pe stradă, pentru că pot câștiga bani fie din cerșetorie, fie din munci ocazionale nefiscalizate. Ei beneficiază din plin și de acțiuni caritabile individuale ale cetățenilor, precum pomenile, impartirea de haine și alimente, ceea ce îi face să nu dorească să suporte rigorile impuse de traiul în adăposturile municipalității. De asemenea, studiul sociologic recent încheiat a mai relevat faptul că circa 70% dintre oamenii străzii ar refuza un loc de muncă plătit cu salariul minim pe economie, spune șefa de la asistență socială.
Cosmina Simean explică faptul că serviciile sociale se acordă la cererea beneficiarilor și că nici o persoană nu poate fi obligată să se cazeze in adăposturile Primariei Capitalei sau ale primariilor de sector și nu poate fi obligată să rămână în aceste adăposturi, dacă nu dorește acest lucru.
Autor: Mircea Apostolescu