„Scormonitorii”, cei mai ecologisti „întreprinzători” din București! Ce spune autoritatea locală
Articol de , 24 noiembrie 2014, 16:32
In limbajul străzii, sunt numiți „scormonitori” , pentru a se diferenția de alte bresle, precum cerșetorii, parcagii, hoții de buzunare etc.
Spre deosebire de celelalte categorii de persoane care trăiesc pe stradă, „scormonitorii” își câștigă banii în mod relativ cinstit.
Ei colectează selectiv deșeurile deja colectate selectiv la punctele specializate, instalate de către societățile de salubrizare.
Îi interesează mai ales plasticul, mai precis pet-urile, aluminiul, doze de bere sau băuturi răcoritoare, cutii de conserve și alte asemenea.
Unii dintre ei, puțini la număr, sunt specializați pe hârtie, preferând in mod special cutiile de carton de la televizoare, frigidere și alte aparate electrocasnice.
Acești „întreprinzători”, total privați, fiindcă ei nu plătesc taxe și impozite, ba chiar iau de-a gata „marfa” strânsă de către operatorii de salubritate, au progresat destul de mult, in ultimul timp.
Dacă, până nu demult, îi puteai vedea cu doi – trei saci de pet-uri in spate, acum s-au dotat cu niște cărucioare, prevăzute cu saci enormi de rafie, asemenea celor folosiți in construcții pentru depozitarea deșeurilor.
Aceste ” vehicule comerciale ușoare” sunt folosite pentru colectarea plasticului și a metalului, dovadă că bucureștenii colectează selectiv într-o măsură din ce in ce mai însemnată.
Cea mai vizată zonă de către „scormonitori” este, de departe, Sectorul 1.
I-am putut întâlni, de la Gara de Nord, pe Bulevardul Dinicu Golescu, pe Calea Grivitei, pe Bulevardul Ion Mihalache, până in centru, pe Bulevardul Magheru.
Această apetenta deosebită a „scormonitorilor” pentru Sectorul 1 se explică prin faptul că, in această parte a orașului, operatorul de salubritate a instalat cele mai multe puncte de colectare selectivă, peste 500, in zonele aglomerate, parcuri, mari intersecții, marile bulevarde, iar colectarea selectivă ajunge la peste 300 de tone lunar.
Ponderea cea mai mare o reprezintă plasticul, de unde și cărucioarele încărcate cu pet-uri.
Prin activitatea lor, „scormonitorii ” creează prejudicii semnificative, reușind să sustragă circa 50% din deșeurile colectate în recipientele amplasate pe domeniul public.
Conform Primăriei Sectorului 1, in acest an, Poliția Locală Sector 1 a aplicat 57 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 11 mii de lei, persoanelor surprinse in timp ce scotoceau in recipientele pentru colectare selectivă.
Aceste persoane nu platesc, insa, amenzile, deoarece sunt, de cele mai multe ori, oameni ai străzii, nu dețin nici un fel de proprietăți și, in multe cazuri, provin din alte județe ale țării.
Această situație face ca „scormonitorii ” să nu poată fi constrânși la plata amenzilor.
Transformarea acestor amenzi neplătite în zile de muncă in folosul comunității ar aglomera instantele de judecată cu sute de dosare in plus.
Mai mult, zilele de muncă ar trebui executate in localitatea de domiciliu a persoanelor respective, adică nu ar aduce nici un beneficiu Bucureștiului.
Autor: Mircea Apostolescu